Društva novinara

Napadi na novinare stvaraju preduvjete za nekontroliranu vladavinu pojedinaca

Institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako, što upozorava da napadi na predstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2019. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan slobode medija je ujedno prilika da se ukaže na sve teži položaj novinara i medija u BiH, kaže Društvo novinara BiH, koje će kao najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH, obilježiti ova dan tradicionalnom, 24. po redu manifestacijom Novinar godine koja će biti održana u Sarajevu.

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: Novinar godine, za pisano novinarstvo, radijsko novinarstvo, TV novinarstvo i Nagrada za životno djelo.

Slučajevi napada na novinare

''Stručni žiri je nakon zaista dugotrajne analize prispjelih prijava donio odluke o nagradama. Interes koji vlada za ove nagrade, pozivi koje još dobivamo govore, bez pretjerivanja, da se radi o najznačajnijim novinarskim nagradama u BiH'', navodi Društvo novinara BiH.

Ističu kako je broj napada na predstavnike medija u proteklih godinu dana je, ne samo uvećan, već su napadi bili sve brutalniji, uključujući jedan pokušaj ubojstva (slučaj napada na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci).

''Da podsjetimo samo na neke od najtežih slučajeva: Pritiske, odnosno optužbe protiv novinara BNTV koje je upućivao tadašnji predsjednik RS, a danas predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, huliganski napad na ekipu BHRT u Konjicu, napad na fotoreportera portala Klix i Al Jazeere na prosvjedima dijela bivših boraca u Sarajevu, vulgarni pozovi na linč putem društvenih mreža novinarke portala Dnevnik.ba Glorije Lujanović, opasne prijetnje koje su u više navrata upućivane kolegama iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i Dariju Božiću od načelnice Općine Visoko Amre Babić i njenih sinova, privođenje na 'informativni razgovor'' kolege Vladimira Šuška od MUP-a RS, napad na ekipu RTRS-a ispred zgrade Predsjedništva BiH, istup zastupnika u Skupštini KS Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima, prijetnje smrću uredniku BHT 1 Marku Radoji, prijetnje smrću novinarki EuroBlica i portala Srpskainfo Milkici Milojević, zaključno s nasrtajem predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na 'kameru' portala Žurnal i pozive da Društvo novinara BiH isključi iz svojih redova one koji 'neprofesionalno rade'', navodi Društvo.

Napadi postaju prihvatljivi

Ističu kako je činjenica da institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako, što upozorava da napadi na predstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma.

''Upozoravamo da su napadači na medije često nositelji političke i društvene moći i da nekažnjavanje takvih napada ugrožava sam demokratski poredak, točnije stvara preduvjete za nekontroliranu vladavinu pojedinaca i elita koji za svoje postupke ne moraju onda odgovarati građanima koji ih biraju. U svemu ovome ne treba nam biti nikakva utjeha da prema posljednjim podacima Reportera bez granica, BiH stoji bolje od susjeda, čak i onih zemalja, poput Hrvatske, koje su članice Europske unije. To nam više govori o tome da u BiH ima dovoljno onih koji usprkos svim problemima i prijetnjama još časno rade svoj posao i uspijevaju obavijestiti javnost profesionalno i nepristrano'', navodi Društvo novinara BiH.

I Udruženje novinara Republike Srpske svim novinarima, uredništvima i medijskim kućama čestitalo je Međunarodni dan slobode medija.

Udruženje, čiji je rad nedavno obnovljen, navodi kako že insistirati na ekonomskom jačanju novinara, njihovim dodatnim obukama, stvaranju sigurnijeg okruženja i neutraliziranju posljedica pristranih izvještaja koje o medijima Republike Srpske u međunarodne organizacije šalju pojedinci i udruženja iz BiH.

Obrana kolega s BHRT-a

''Pozdravljamo akciju nadležnih organa Republike Srpske kojom je uhićen optuženi za pokušaj ubojstva našeg kolege Vladimira Kovačevića i insistiramo na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca ovog krivičnog djela. Nadležne pozivamo da otkriju i kazne sve koji su u Srpskoj prijetili našim kolegama i da pravdi privedu inicijatore ugrožavanja sigurnosti novinara iz Srpske zaposlenih na BHRT-u kad su odbili da u aksiom pretvore  kvalifikacije i datume o kojima ne postoji suglasnost konstitutivnih naroda i zajedničkih institucija BiH'', navodi se.

''UNRS će podržati sve aktivnosti sindikalnih organizacija usmjerene k ekonomskom i socijalnom jačanju novinara i snažnije ih štititi od političkih i financijskih centara moći iz Republike Srpske, Federacije BiH i inostranstva. Najstarije novinarsko udruženje u Srpskoj beskompromisno će biti u službi interesa javnosti kad god  budu ugroženi djelovanjem institucija i, istovremeno će, aktivnostima Vijeća novinarske časti, institucije i građane štititi od nemoralnih pojedinaca iz naših redova'', kaže Udruženje.   

''Smatramo da je nužno što prije zakonski urediti oblast u kojoj ugled profesije skrnave portali skrivenih vlasnika i odgovornih lica. Založit ćemo se da takvi subjekti što prije budu dovedeni u poziciju u kojoj su portali s valjanim impresumima i da budu podložni eventualnim kaznama kao i odgovorna lica iz ostalih medijskih kuća'', navelo je Udruženje iz RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close