istraga

Napadač iz Münchena planirao napad godinu dana i bolovao od depresije

Vijesti / Flash | 24. 07. 2016. u 13:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

David Sonboly, Nijemac iranskog porijekla koji je u petak u Münchenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, planirao je napad duže od godinu dana, priopčili su istražitelji.

Bavarski istražitelj Rober Heimberger je kazao da je 18-godišnji napadač posjetio mjesto napada na školu u Winnendenu u blizini Stuttgarta, u kojem je 2009. 17-godišnjak usmrtio 15 osoba, te snimio nekoliko fotografija.

Heimberger je istaknuo ranije da je napadač bio naoružan pištoljem Glock kalibra 9 mm i da je imao 300 metaka. Napadač je identificiran kao 18-godišnji državljanin Njemačke porijeklom iz Irana.

Pronađen je mrtav u blizini tržnog centra, a pretpostavlja se da je izvršio samoubojstvo.

Kako je kazao, napadač, koji je ilegalno oružje vjerovatno nabavio na crnom tržištu, bio strastveni igrač nasilne video igrice Counter-Strike.

Thomas Steinkraus-Koch, glasnogovornik njemačkog tužiteljstva je izjavio kako još uvijek nema dokaza da je zločin bio politički motiviran, niti da je napadač imao ciljane mete. Ali je kazao da je napadač 2015. godine bio podvrgnut psihijatrijskom tretmanu:

"Osumnjičeni je imao strah od kontakta s drugima", kazao je glasnogovornik Steinkraus-Koch i naglasio da je napadač bolovao od depresije.

Thomas De Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke kazao je jučer da "ne postoje bilo kakve naznake da je napadač iz Munhena imao bilo kakve veze s međunarodnim terorizmom”.
U napadu je poginulo devet osoba, od kojih sedam tinejdžera. Potvrđeno je da je među žrtvama bilo troje Kosovara, troje Turaka i jedan Grk.

Na Kosovu je danas, u čast troje kosovskih Albanaca ubijenih u napadu u Minhenu, dan žalosti, kao i solidarnosti sa njemačkim narodom.

Kopirati
Drag cursor here to close