Napadi na novinare!

Želite li živjeti u državi bez slobode govora?!

Online magazin Žurnal je danas održao Konferenciju za medije povodom novih događanja vezanih za napad Huse Ćesira na fotoreportera Adia Kebu.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2019. u 13:47 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu, ali i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao izvještavanja građana o događajima, direktni je napad na slobodu govora, ali je i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju.

Poražavajuća je reakcija institucija za provedbu zakona u slučaju fizičkog napada Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad gdje umjesto da nasilnika žurno procesuiraju, policijsko-pravosudni aparat u Kantonu Sarajevo svoje djelovanje je usmjerio prema žrtvi ovoga gnusnog čina, stoji u priopćenju Žurnala.

Fotoreporteru Žurnala, Adiju Kebi upućen je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ''Neovlašteno optičko snimanje'' iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH.

''Ovo nije jedini primjer napada i ugrožavanja rada. U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta od strane kako pravosudnih institucija, tako i političkih stranaka i njihovih predstavnika. Reagirali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinitelja napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju'', ističe Eldin Karić izvršni direktor CRMA-e i urednik Žurnala.

Zbog svega navedenog Redakcija Žurnala apelira i traži da:

  • Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  • Stranka demokratske stranke javno osudi i sankcionira svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  • Javnu ispriku od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad;
  • Bojkot medijskih obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune navedeni uvjeti.

Bez obzira na sve napade i prijetnje kojima su izloženi novinari, Redakcija Žurnala obavještava javnost da neće odustati i da će još jačim intenzitetom nastaviti s objavama istraživačkih priča o korupciji i najtežim oblicima kriminala.

Udruženje ''Centar za razvoj medija i analize'' / Online magazin Žurnal

Govor Eldina Karića na konferenciji za medije 02.04.2019.

Objavimo aferu “Diploma”, naše kolege idu na ispitivanje u Tužilaštvo BiH, pitaju ih ko im je izvor informacija...

Objavimo aferu “SOA” ponovo poziv za novinara Žurnala i ispitivanje s kim sjedi, s kim se druži, otkud njemu informacije o ruskom uticaju...

Trpimo diskreditiranje od hrvatskih obavještajnih službi, kao i političara bliskih SOA-i, a na kraju i od kolega koje su se stavile u funkciju određenih političkih skupina.

Našeg snimatelja napadne predsjednik OO SDA, Huso Ćesir, snimimo to, objavimo, a policija cijeli dan maltretira našeg kolegu, da bismo na kraju dobili krivičnu prijavu za neovlašteno snimanje.

Na sve to dobijemo reakciju predsjednika SDA koji kaže da Ćesir nije napao kamermana nego kameru. To je još jedan dokaz kako političke elite koje su opljačkale ovu zemlju, premrežile je paralelnom korupcijskim sistemom, pod komandom tripoda SDA-SNSD-HDZ i moralno unakazili ovo društvo, doživljavaju javnost i građane koji pune budžete i obezbjeđuju im ambijent pseudodemokratske diktature.

Na sve to, izostaje i reakcija političkih stranaka koje nisu sastavni dio ovog tripoda vlasti. Što ne znači da to ne žele biti. U svojoj samozaljubljenosti oni ne vide građane, ne vide gdje žive, ne osjete probleme ljudi... Od fingirane borbe za  nebitno dozvoljavaju da se krši osnovno ljudsko pravo na slobodu govora.

Čast izuzecima, ali reakcija je izostala, a sada kreće i proces relativizacije samog napada, pa čak očekujem i osudu Žurnala zato što radimo svoj posao.

Izostala je i reakcija kolega. Hvala udruženju BH novinari i pojedincima koji su iskoristili svoje medije da, pored suhoparnog informiranja o napadu na snimatelja, skrenu pažnju na problem divljačkog obračuna kriminalaca i tajkuna sa onima koji otkrivaju i javnosti predstavljaju njihova nedjela. 

Nažalost, nije falilo ni kolega koji su iskoristili priliku da kroz izjavu jednog tajkuna, nas predstave kao “reketaške novinare”.

Osim reakcije Američke ambasade, nismo primjetili reakcije i osude drugih međunarodnih predstavnika u BiH, kao ni predstavnika mnogobrojnih međunarodnih organizacija koje ovdje zarađuju ogromne svote štiteći ljudska prava i slobode medija. Ako je njihova zaštita to što u ovom slučaju pokazuju, molim ih da nas više ne štite. Izgibo smo.

Zbog svega ovog tražimo da:

  1. Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  2. Stranka demokratske akcije javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  3. Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad i iživljavanje kojekakvih hohštaplera i kabadahija, čija je jedina bitna karakteristika da su bliski SDA;
  1. Bilo bi lijepo da naše kolege bojkotuju medijska obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune ovi uslovi jer danas smo napadnuti mi, sutra će sigurno to biti neko od vas.
  2. SMRT FAŠIZMU...
Kopirati
Drag cursor here to close