Ispod radara

Naoružava se i Federacija: Stiže oružje iste vrijednosti kao i u RS

MUP Županije Zapadnohercegovačke u 2018. planira nabavku vatrenog oružja sa pratećom opremom procenjene vrednosti 100.000 KM. Ta informacija dostupna je na njihovoj službenoj internet stranici.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2018. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od prašine koja se podigla zbog kupovine pušaka za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, nitko ne spominje intenzivno naoružavanje policije u Federaciji BiH.

Pregled planova javnih nabavki pojedinih županijskih MUP u Federaciji za prošlu i ovu godinu otkriva da vlast u tom entitetu izdvajaju veliki novci za opremanje policajaca.

U Planu nabavki MUP-a Sarajevske županije za 2018. piše da planiraju u drugom, trećem i četvrtom kvartalu godine potrošiti čak 1.150.000 KM za nabavku specijalne policijske opreme (vatrenog oružja). Nije precizirano koju vrstu oružja će kupiti, ali je malo vjerojatno da će novac dati samo za pištolje, javlja Blic.rs.

Također, MUP Županije Zapadnohercegovačke  u 2018. planira nabavku vatrenog oružja sa pratećom opremom procenjene vrednosti 100.000 KM. Ta informacija dostupna je na njihovoj službenoj  internet stranici.

S druge strane, na stranici  MUP Zeničko–dobojske županije nema plana nabavki za 2018. ali se iz prošlogodišnjih dokumenata vidi da su već kupili vatreno oružje i to duge cijevi. Krajem kolovoza 2017. dodijelili su ugovor zeničkoj formi „Shot“ za nabavku automata i automatskih pušaka vrijednih 136.700 KM bez PDV, odnosno skoro 160.000 maraka s uračunatim porezom. Rok za isporuku bio je 31. prosinac 2017.

Na stranicama ostalih županijskih MUP–ova (ima ih ukupno deset) nema planova javnih nabavki, ili u njima nije planirana kupovina naoružanja.

Istovremeno, Federalna uprava policije ne krije da ne škrtari na oružju. Tako je direktor FUP Dragan Lukač 17. studenog 2017. potpisao odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu automata i pištolja. Reč je o firmi „KM Trade“ iz Visokog.

Kopirati
Drag cursor here to close