Zaostajemo

Naoružanje u BiH: Vojska preživljava od donacija

Oružane snage BiH imaju oko 9.200 profesionalnih vojnika, a prosječna plaća je na razini prosječne plaće građana, negdje između 800 i 900 KM.
Vijesti / Flash | 31. 08. 2019. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvažnijih segmenata svake države su vojska, odnosno oružane snage koje jamče i daju sigurnost. Zbog specifičnog državnog uređenja i vizije napretka Oružane snage BiH "životare" i u velikoj mjeri kaskaju za susjedima koji svoju opremu redovito moderniziraju, ali i kupuju naoružanje.

Godišnji proračun Oružanih snaga BiH iznosi oko 290 milijuna KM i većina tog novca ide na plaće. Oko 20 posto ide na održavanje opreme. Shodno tome ne postoji novac za kupovinu suvremenijeg naoružanja, piše Klix.

Oružane snage BiH imaju oko 9.200 profesionalnih vojnika, a prosječna plaća je na razini prosječne plaće građana, negdje između 800 i 900 KM.

Iz Ministarstva obrane BiH kazali su da obnavljanje naoružanja do sada vršili isključivo na osnovu donacija, a nikada vlastitim sredstvima.

Bljesak.info / Pripadnici Oružanih snaga BiH

"Trenutna popuna sa materijalnim sredstvima je na takvoj razini da, pored nedovoljnog ulaganja i obnavljanja zbog neadekvatnog proračuna, omogućuje izvršenje zadataka propisanih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u OS BiH", kazali su iz Ministarstva.

Drugim riječima, Oružane snage BiH ispunjavaju svoje obaveze na donjoj granici minimuma, bez izgleda da se napravi iskorak zbog nedostatka sredstava.

"Oružane snage BiH su razvile 16 projekata modernizacije kroz koje su jasno odredile potrebe za buduću modernizaciju OS BiH. U budućnosti očekujemo da će planirana financijska sredstva za realizaciju navedenih projekata modernizacije biti dostupna odnosno na raspolaganju OS BiH kako bismo to realizirali, te unaprijedili stupanj opremljenosti komandi i jedinica OS BiH. Dosadašnje kretanje i razina realizacije odobrenog proračuna nisu pratili dinamiku i razinu potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BiH, i ispod je razina financiranja oružanih snaga zemalja u okruženju ali i uopće međunarodnih trendova", kazali su iz Ministarstva obbrane naše zemlje.

Bljesak.info / Pripadnici Oružanih snaga BiH ispraćeni u misiju u Afganistan iz Čapljinske vojarne

Zbog zaštite tajnih podataka iz Ministarstva obrane za Klix nisu željeli govoriti kojim teškim naoružanjem raspolažu. Ipak, kako saznaju značajan dio naoružanja je konzerviran i neupotrebljiv, a riječ je uglavnom o naslijeđenom oružju.

Oružane snage BiH imaju američke donirane tenkove M-60A3 TTS i oklopni transporteri M-113A1 i u operativnom su stanju. Procjenjuje se da ih imamo oko 50. Također postoji nešto i ruskih tenkova T-55.

Poznato je da Oružane snage BiH nemaju borbene avione, za razliku od Srbije i Hrvatske koje izuzetno aktivno rade na nabavci borbenih aviona. Doduše OS BiH su imale desetak borbenih aviona koji su ostali iz JNA, ali su zbog zastarjelosti povučeni iz upotrebe.

Oružane snage naše zemlje imaju transportne helikoptere i to čini bit vojnog zrakoplovstva, a danas se koriste za gašenje požara i u medicinske svrhe.

BiH istina posjeduje određeni broj minobacača, više tipova haubica te nekoliko vrsta topova proizvedenih u SAD-u, ali i onih iz bivše JNA-a koji su neupotrebljivi.

Ukoliko želi održati korak sa susjedima i na kraju ispuniti NATO standarde BiH će morati povećati izdvajanja za vojsku, a samim time i za moderniziranje naoružanja.

Nema sumnje da BiH ima školovane i stručne kadrove, samo je pitanje ulaganja u opremu. Upravo je u subotu u Turskoj na vojnoj akademiji promovirano osam časnika iz BiH koji su se prethodnih pet godina školovali u toj zemlji, a stipendiralo ih je Ministarstvo obrane naše zemlje.

Od osam novih časnika OS BiH će dobiti četiri časnika za pješadiju i četiri za zrakoplovstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close