Zemlja drhti

Nakon potresa: Trest će se opet, ali nema panike

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog je rekao kako je sinoćnje podrhtavanje tla normalno
Vijesti / Flash | 26. 10. 2017. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su zemljotresi u noći sa srijede na četvrtak izazvali paniku među građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mjestima gdje se mogao osjetiti, seizmolozi kažu kako za paniku nema mjesta.

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda je za Avaz.ba kazao kako je sinoćnje podrhtavanje tla normalno.

''Mogu reći da se dešavaju takve koincidencije, da imamo više zemljotresa na istom području u veoma kratkom intervalu.. Sinoć smo imali da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stupnjeva, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici'', rekao je.

Naime, na širem području Bosne i Hercegovine sinoć se u svega 12 minuta, čak tri puta potreslo tlo. Iako nije bilo materijalne štete, najnovija podrhtavanja su izazvala zabrinutost kod stanovništva. 

Prvi potres bio je jačine 4,5 stupnja Richtera i zabilježen je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Uskoplje.

Svega četiri minute kasnije, najjači udar, snage 4,7 stupnjeva, zabilježen je na dubini od dva kilometra, 69 kilometara zapadno od Sarajeva.

Ovaj put tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama.

Treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,5 stupnjeva Richtera.

''Vjerojatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom'', istaknuo je Brlek.

 

Kopirati
Drag cursor here to close