Memić i Dragičević

Feraget: Politika stoji iza zataškavanja ubojstava

"Politika stoji iza zataškavanja ova dva ubojstva. Nadam se da ćemo doći do konačnih rezultata tko su ti ljudi."
Vijesti / Flash | 01. 02. 2021. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet godina nakon smrti Dženana Memića u Sarajevu, u istrazi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pretreseno je više lokacija i uhićene su dvije osobe, između ostalog zbog ometanja istrage u ovom slučaju. 

Odvjetnik obitelji Memić i Dragičević Ifet Feraget navodi da nije znao da će se dogoditi današnja akcija, ali je očekivao.

"Pet godina radimo intenzivno na ovom slučaju, ja i gospodin Muriz Memić, kao što zajedno sa gospodinom Davorom Dragičevićem već evo skoro tri godine radim na slučaju ubojstva Davida Dragičevića. Pravda se nikome ne može uskratiti! Dakle, bio sam siguran da i gospodinu Murizu Memiću, a siguran sam da i gospodinu Davoru Dragičeviću, odnosno obiteljima, neće i ne smije biti uskraćena pravda. Na pravdu imamo svi pravo'', kazao je za FTV.



Ističe da je krivična prijava podnesena 5. listopada 2018. godine dovela do otvaranja ove istrage Tužiteljstva BiH, a ona je rezultirala današnjim uhićenjem određenog broja oosba.

"Za očekivati je proširenje istrage, obzirom na ogroman broj dokaza. Ono zbog čega se mnogi brinu pa kažu prošlo je pet godina od ubojstva, da im poručim da se ne trebaju brinuti, dokazi su osigurani sve je zadokumentirano. Jasno nam je tko je radio na zataškavanju ubojstva. U predmetu Memić jasno nam je otprilike tko su ubojice, o tome ne govorimo javno i mislim da bi istraga trebala da bude proširena i u konačnici da dođe i do preuzimanja istrage i ubojstva, a ne samo istrage vezano za organizirani kriminal u zataškavanju tog ubojstva i to je ono o čemu sam govorio na samom početku, to je ona sintagma - istraga o istrazi'', istaknuo je kazavši kako je ovo uhićenje početak istrage o istrazi. 

Istaknuo je kako imaju sužene sužene kapacitete kad je u pitanju procesuiranje raznovrsnih krivičnih djela, jer se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima, ''a sad se kapaciteti troše kako bi tužitelji istraživali tužitelje.

''Očigledno je da u Tužiteljstvu ima jedan broj kriminalaca koji zaslužuju da budu istraženi i procesuirani, jer sasvim sigurno je da ne možemo prihvatiti bilo kakvu reformu pravosuđa ili jačanje integriteta tužitelja koji su, evo u ova dva slučaja imamo vrlo jasne dokaze kako tužitelji još uvijek pokušavaju da zataškaju ta dva ubojstva. Sabina Sarajlija, kao glavna kantonalna tužiteljica, to je ono što je šokantno i što zabrinjava, mora znati da podizanje optužnice ne znači kraj službene istrage. Oštećeni, žrtva, očevi, imaju stalno mjesto u tužiteljstvima. Ona se nije udostojila da primi gospodina Muriza Memića. Dakle, ja kada bih bio tužitelj ili glavni tužitelj u tom tužiteljstvu bi postojale prostorije za žrtve, ti ljudi imaju otvorena vrata, ne trebaju tražiti prijem. Tako je postupala Gordana Tadić i pokazala visoki stupanj i profesionalnosti i empatije. Naš krajnji cilj je istina o ubojicama Dženana i Davida'', kazao je. 

Politika stoji iza zataškavanja ovih ubojstava

Feraget kaže da je neophodno da shvatimo značaj pravne države i vladavine prava.

"Politika stoji iza zataškavanja ova dva ubojstva. Nadam se da ćemo doći do konačnih rezultata tko su ti ljudi."

O reformi pravosuđa kaže da nam ona ne treba, već nam trebaju odgovorni glavni tužitelji i novi zakon o VSTV-u.

"Istrage se ne vode da bi se otkrile ubojice Dženana i Davida već da se umiri javnost i da protekne vrijeme. Mi nikad nećemo odustati. Nakon procesuiranja svih tužitelja koji su radili na zataškavanju ova dva ubojstva, mislim da će to biti signal koji će pojačati integritet ostalih koji rade u pravosuđu i poslati poruku drugima da se ovakve stvari ne smiju niti pomisliti, a kamoli tek uraditi."

Veliku odgovornost snose vještaci

"Tužiteljstvo BiH već ima sve potrebne dokaze. Nažalost, svi su ti dokazi danas u kantonalnom Tužiteljstvu. U ovom slučaju smo imali dokaze da tužioci i pored vrlo jasnih dokaza koji ukazuju na okolnosti ubojstva Dženana Memića to negiraju. Veliku odgovornost za ova dva slučaja snose vještaci koji su svjesno i namjerno sačinjavali lažne nalaze."

O slučaju Dragičević kaže da čeka odgovor Ustavnog suda na apelaciju već skoro dvije godine.

"Dok se ne probudimo i pojedincima u pravosuđu ne kažemo da ne zaslužuju da rade tu i da se radi o pravim pravcatim kriminalcima nećemo ugledati svjetlo na kraju tunela."

Kopirati
Drag cursor here to close