Nakon istraživanja CIN-a

Nakon pisanja medija: FUP-u se moraju dostaviti informacije o naknadama izaslanika

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 17:56 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Federacije BiH mora dostaviti Federalnoj upravi policije dokumentaciju o izaslanici koji koriste naknadu za odvojeni život i o zapošljavanju savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće ovog doma.

Federalna uprava policije (FUP) je na zahtjev Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS) od Doma naroda Federalnog parlamenta zatražila dokumentaciju o zapošljavanju savjetnika predsjedavajuće Lidije Bradare i korištenju naknada za odvojeni život izaslanika ovog doma.

Tužiteljstvo KS je otvorilo predmet nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prošlog mjeseca objavio istraživanja o lažnim smještajima delegata i zapošljavanju osam savjetnika Bradare.

U hitnom dopisu FUP-a od Doma naroda Federalnog parlamenta traži se dostavljanje svih podataka o izaslanicima koji koriste pravo na odvojeni život. Između ostalog, potvrde kojima su dokazali da ispunjavaju uvjete za korištenje tog prava, spisak njihovih naknada i način na koji su naknade isplaćivane.

U istom dopisu traže se zakonski propisi, pravilnici i akti po kojima je zaposleno osam savjetnika Bradare i propise koji reguliraju njihove plaće i naknade.

Novinari CIN-a su otkrili da su delegati od siječnja 2015. godine ugovarali niske najamnina za stanove kako bi im ostalo više novca od naknade. Ti stanovi su uglavnom ne uvjetni za život ili daleko od Parlamenta a u nekim su živjeli drugi ljudi. Najmanje polovina delegata uopće i ne koristi zakupljene stanove a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći gdje se oni nalaze.

Za dvije i pol godine za troškove odvojenog života od obitelji za 35 izaslanika iz ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

U drugom istraživanju novinari CIN-a su otkrili da je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Federalnog parlamenta, u suprotnosti sa federalnim zakonom i propisima imenovala pet od osam svojih savjetnika.

Ona nije bila dužna raspisivati natječaj pri zapošljavanju, ali prema Zakonu o državnoj službi FBiH savjetnici moraju ispunjavati iste uvjete kao i kandidati za pomoćnike rukovodećih državnih službenika. Ti uslovi su pet godina prethodnog radnog staža, što njih pet nije imalo.

Za dvije godine i dva mjeseca na plaće i naknade Bradarinih osam savjetnika potrošeno je više od 306.000 KM iz federalnog budžeta, piše CIN.

Kopirati
Drag cursor here to close