Tvrdi oporbeni čelnik

Nakon Brexita Slovenija će morati opet uvesti vojnu obvezu

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 17:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog situacije u Europi nakon odluke Britanije da izađe iz Europske unije Slovenija će "vjerojatno morati opet uvesti vojnu obvezu", izjavio je u srijedu u razgovoru za katolički "Radio ognjišče" predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Slovenija je pred ulazak uz EU i NATO 2003. ukinula vojnu obvezu za svoje građane i uvela profesionalnu vojsku za koju trenutno namjenjuje manje od jedan posto BDP-a, što je ispod preporuka NATO-a.

Janša je kazao da je britanska odluka na referendumu odraz današnjeg pomanjkanja pravih političkih čelnika u Europi u odnosu na europske čelnike koji su osnovali zametak današnje Europske unije.

Riječ je o političarima čija ja karijera ovisna o PR-u, odnosno promidžbi i pragmatizmu i koji nisu sposobni odgovoriti na suvremene izazove, procijenio je Janša, rekavši da za razliku od europskog istoka na zapadu dominiraju političari koji nisu svjesni da je EU osnovana zbog očuvanja mira, i to zato što su živjeli u društvima koja su desetljećima živjela "u miru i blagostanju".

Janša je izrazio sumnju u pogledu razvoja političke situacije u svojoj zemlji i povratka stranaka desnog centra na vlast.

Po njegovim je riječima glavni problem desnice to što se ne zna udružiti kako to pred izbore naprave stranke lijevog centra, a tome doprinosi i apatija birača iz manje razvijenih krajeva na istoku Slovenije koji nisu svjesni da je demokracija ovisna i o njihovom glasu.

Zadnji izbori prije dvije godine u pogledu izlaska na birališta bili su "pravi fijasko", kazao je Janša, kazavši da je izlazak na izbore simpatizera desnice bio za 30 posto manji od birača suprotnog političkog pola.

Takvi pasivni birači omogućavaju nastavak stanja u kojoj na vlasti ostaje opcija koja je "za zadržavanje društvenih privilegija", kazao je slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer, dodavši da je glavni motiv njegove stranke borba za jednake mogućnosti svih i za veću društvenu pravičnost budući da su u Sloveniji velike društvene i socijalne razlike.

Kopirati
Drag cursor here to close