WHO

Nakon 6 tjedana pada, broj zaraženih u Europi opet raste

Europljani "se moraju vratiti temelju" borbe protiv virusa i njegovih varijanti koristeći se svim sredstvima na snazi i moraju ubrzati cijepljenje.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2021. u 14:59 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj novih slučajeva covida-19 ponovno raste u Europi nakon šest tjedana opadanja, objavila je u četvrtak regionalna uprava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Konstatiramo ponovni rast u središnjoj i istočnoj Europi. Novi slučajevi rastu i u nekoliko zemalja zapadne Europe gdje je postotak zaraženih već visok", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge na konferenciji za novinare.

Europljani "se moraju vratiti temelju" borbe protiv virusa i njegovih varijanti koristeći se svim sredstvima na snazi i moraju ubrzati cijepljenje, rekao je.

"Moramo proširiti naš portfelj cjepiva", rekao je.

Dok rasprava o tzv. zelenim putovnicama uznemirava Europu, ta zamisao sve se više razmatra u WHO-u koji ih ne "preporučuje (...) ali razmatra izvodivost i uputnost prihvaćanja" takvih propusnica, rekao je Kluge.

Prošli tjedan, novi slučajevi covida-19 u Europi porasli su za 9 posto, objavio je regionalni ogranak WHO-a koji okuplja pedesetak europskih zemalja sve do središnje Azije.

"Time je okončan pad broja zaraženih koji je trajao šest tjedana i obećavao poboljšanje, no sada više od polovice naše regije potvrđuje rastući broj novih zaraza", rekao je Kluge.

Nadalje, pandemija je produbila nejednakosti po spolu, navodi WHO.

"Izvanredna stanja donose nesrazmjerne posljedice po zdravlje žena, a covid-19 tu nije nikakva iznimka pa su potvrđeni slučajevi češći u žena i mladih", rekao je.


Bilježi se i da veći broj žena nego muškaraca pati od mentalnih oboljenja povezanih s pandemijom, te da je došlo do porasta nasilja u braku.

Od 53 države europske regije, njih 45 počelo je kampanju cijepljenja protiv covida.

Prema službenim podacima koje je prikupila novinska agencija France presse, u Europskoj uniji 2,6 posto stanovništva primilo je obje doze cjepiva protiv covida-19, a 5,4 posto primilo je barem jednu dozu.

Kopirati
Drag cursor here to close