Otvorenje

Nakon 13 godina otvoren prvi državni zatvor

Zatvor su otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji su se obratili uzvanicima, kao i Johan Norqvist, prvi tajnik Veleposlanstva Švedske.
Vijesti / Flash | 22. 07. 2020. u 12:33 Bljesak.info
BiH konačno dobila zatvor maksimalne sigurnosti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od desetljeća od početka izgradnje, u Vojkovićima je otvoren prvi Zavod za izvršenje krivičnih sakcija, pritvora i drugih mjera, kapaciteta više od 300 ćelija u kojima će biti smješteni zatvorenici osuđeni u Sudu BiH za najteža krivična djela, javlja BIRN.

Zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem koronavirusa, svečanoj ceremoniji nazočio je ograničeni broj uzvanika i medija.

Foto: Fena / Otvorenje zatvora u Vojkovićima

Zatvor su otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler, koji su se obratili uzvanicima, kao i Johan Norqvist, prvi tajnik Veleposlanstva Švedske.

Kamen temeljac je postavljen 2006., a izgradnja zatvora počela je 2007. godine. Kao razlog zbog kojeg radovi nisu dugo počinjali iako su finansijska sredstva bila osigurana, ranije su iz Upravnog odbora Jedinice za implementaciju ovog projekta navodili složene procedure, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Foto: Fena / Otvoren Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija BiH

Kako je BIRN BiH ranije pisao, državni ministar pravde Josip Grubeša je rekao da je izgradnja zatvora također kasnila zbog sudskog spora podizvođača s jednim od izvođača na objektu.

Objekt se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, ukupne je površine oko 12 kvadratnih metara.

Izgradnju zatvora, uz kreditno zaduženje kod Razvojne banke od 6,45 milijun eura, pomogli su Europska unija donacijom od 9,15 milijuna eura, Europska komisija sa 1,7 miliona, Vlada Švedske sa dva milijuna te Vlada SAD-a sa 1,8 milijuna eura.

Zatvor je građen po najvišim svjetskim i europskim standardima, a kako je rečeno, u njemu će biti smješteni zatvorenici koje je Sud BiH osudio za najteža krivična djela.

Dinamika premještanja u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno-finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje u narednom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close