Vojna vježba

Najviši dužnosnici MO BiH, OS BiH i NATO stožera pratili vježbu na Manjači

Ministar Podžić je istaknuo svoje zadovoljstvo viđenim te naglasio da ovom vježbom Oružane snage BiH na svom poligonu Manjača, izvode svoju obuku, a da ih predstavnici NATO zemalja samo ocjenjuju.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2020. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne iHercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, te načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem i zapovjednikom NATO stožera u Sarajevu brigadnim generalom Williamom Edwardsom, u srijedu 23. rujna 2020. godine, posjetio je vojni poligon „Manjača“, u cilju praćenja ocjenjivanja NEL-1 Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva (INF-L-BNG).

Pri obilasku poligona, direktor vježbe brigadir Slavena Blavicki, upoznao je goste s dinamikom ocjenjivanja ove postrojbe deklarirane za mirovne operacije, a koje provode ocjenjivači NATO-a. Direktor ocjenjivanja NEL-1 pukovnik Tore Bade, koji će u petak 25. rujna priopćiti Inicijalno terensko izvješće naglasio je da će konačna ocjena o stupnju interoperabilnosti postrojbe biti izrečena u roku od 30 dana, nakon detaljne analize.

Foto: OS BIH / Vojna vježba na Manjači

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom ocjenjivanja te naglasio da je postrojba INF-L-BNG dobrom putu da uspješno završi ocjenjivanje NEL-1.

Ministar Podžić je istaknuo svoje zadovoljstvo viđenim te naglasio da ovom vježbom Oružane snage BiH na svom poligonu Manjača, izvode svoju obuku, a da ih predstavnici NATO zemalja samo ocjenjuju.

Foto: OS BIH / Vojna vježba na Manjači

''Na vježbi ne sudjeluju vojnici NATO-a,“ rekao je ministar Podžić. ''Jedna od misija OS BiH jest sudjelovanje u mirovniom opercijama, predvođenim NATO-om, Ujedinjenim narodima ili Europskom unijom. Do sada je BiH obučila 11 satnija i nešto vodova različitih specijalnosti, koje su spremne za izvršavanje takvih misija. Za naredni ciklus suradnje, mi smo 2019. godine deklarirali bojnu lakog pješaštva. Nakon što je prošle godine obavljeno samoprocjenivanje (tzv. SEL-1) ove postrojbe, sada ovu postrojbu po prvi put ocjenjuju ocjenjivači NATO-a (tzv. NEL-1). U naredne godine u planu su ocjenjivanja razine SEL-2 i NEL-2, tako da 2023. godine za mirovne misije imamo osposobljenu Bataljunsku borbenu grupu lakog pješaštva'', dodao je.

Foto: OS BIH / Vojna vježba na Manjači

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Mašović istaknuo je posebno važnim što OS BiH ovom vježbom podižu razinu interoperabilnosti s NATO-om, unaprijeđuju kvalitet obuke, ali i kreiraju pretpostavke da pored postrojbeINF-L-BNG i ostale postrojbe OS BiH imaju bolje standarde i kvalitetniju obuku.

Također, naglasio je da se posebna pažnja prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe posvetila poštivanju epidemioloških i higijenskih mjera propisanih od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja pandemije COVID-19.

Zapovjednik NATO stoežra u Sarajevu brigadni general Edwards čestitao je na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja, te dodao: ''Da bi se bataljunska grupa izvela na vježbu za to su potrebni organizacija, resursi i napori mnogih ljudi u cijelom obrambenom sustavu. Prema onome što sam vidio, tim je uradio izvrstan posao, ublažavajući rizik od COVID-19 po vojnike“.

General Edwards je pohvalio MO i OS BiH zbog njihove predanosti razvoju dobro obučenih i opremljenih snaga sposobnih za provođenje misije koje im propisuje Zakon o obrani.

Aktivnosti u sklopu NATO ocjenjivanja NEL-1 po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) počele su 21. i bit će završene 24. rujna. Pripadnici INF-L-BNG se kroz ocjenjivanje NEL-1 provjeravaju i ocjenjuju od strane NATO ocjenjivača u oblasti interoperabilnosti, koja obuhvata obučenost, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih postrojbi, po NATO-voj listi zadaća.

Ocjenjivanje na poligonu „Manjača“ pratili su i zamjenici načelnika Zajedničkog stožera OSBiH general-bojnici Ivica Jerkić i Gojko Knežević, kao i ostali generali OS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close