Velika akcija

Najveća zaplijena cigareta u Bosni i Hercegovini

Vijesti / Flash | 21. 02. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje ostvarili su rekordnu zapiljenu cigareta na prostorima Bosne i Hercegovine. Spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000,00 KM.

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave za neizravno oporezivanje izvršili su detaljan pregled teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.

Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 kartona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene "crnom tržištu" Europske unije.

Aktivnosti na terenu su provedene na osnovu naredbe Suda BiH i uz odličnu saradnju sa Tužiteljstvom BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužiteljstvu BiH bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju protiv osumnjičenog lica.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Teretno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno slobode.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su specijalističku opremu - mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlade N.R. Kine, a koji je u mnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti", stoji u priopćenju za javnost Uprave za neizravno oporezivanje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close