Poslanica

Najvažniji cilj: Posebno skrbiti o ravnopravnosti u BiH

Vijesti / Flash | 15. 02. 2015. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želim svesrdno pomoći kako bi Bosna i Hercegovina učvrstila svoju državnost na temelju pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i o tome ću posebno skrbiti'', istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svojoj poslanici u povodu inauguracije.

Kao jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva istaknula je zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Između ostaloga, istaknula je, kako će Hrvatska svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju sa saveznicima unutar EU i NATO-a, kao i kroz suradnju sa susjedima.

''Naš trajni strateški nacionalni interes ostaje uključivanje cijeloga prostora Jugoistočne Europe u europske i euroatlantske integracije jer svaka druga opcija produljuje neizvjesnost i u konačnici može voditi obnovi crta podjela i razdvajanja. Želim da države Jugoistočne Europe postanu članice europske obitelji i u tom pogledu pružamo ruku suradnje. Očekujem da sa susjedima napokon riješimo otvorena pitanja poput graničnih sporova, a u odnosima sa Srbijom posebno mjesto imat će status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina. Nacionalne manjine bogatstvo su Hrvatske. Razvijat ću i štititi njihova prava, ali i promicati prava Hrvata u susjednim državama'', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close