Autobombe

Najmanje 32 mrtvih u samoubilačkim napadima u južnom Iraku

Vijesti / Flash | 01. 05. 2016. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 32 osobe su ubijene, a 75 je ozlijeđeno u dva samoubilačka napada automobilima bombama, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u središtu južnog iračkog grada Samawe u nedjelju, priopćili su policija i liječnici.

Prva eksplozija se dogodila nedaleko od zgrade lokalne vlade, a druga oko 60 metara dalje na autobusnoj postaji, rekli su policijski izvori. Očekuje se da će broj mrtvih u tim napadima rasti, javlja Hina.

Fotografije na internetu, čija autentičnost nije provjerena, prikazuju veliki oblak dima kako se uzdiže iznad zgrada kao i spaljene automobile i mrtva tijela na tlu na mjestu jedne od eksplozija. Policija i vatrogasci nosili su žrtve na nosilima i u rukama.

Islamska država je priopćila da je napala specijalne snage u Samawi, 230 kilometara južno od prijestolnice, s jednim automobilom bombom, a da je zatim aktivirala drugu eksploziju kada su snage sigurnosti došle na mjesto eksplozije.

U mjesečnom izvještaju UN-a priopćeno je kako su u sukobima u Iraku u travnju poginula najmanje 741 Iračana, što je značajan pad u odnosu na prethodni mjesec kada je poginulo blizu 1.120 ljudi.

U mjesečnom izvještaju UN-ove misije u Iraku u sukobima koji su proteklog mjeseca izbili u toj zemlji poginulo je 410 civila, dok su ostale žrtve bili pripadnici snaga sigurnosti, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da je više od 1.370 Iračana pozlijeđeno.

Najpogođenije je područje glavnog grada Bagdada, gdje su poginula 232 civila dok ih je 642 ozlijeđeno, zatim provincija Ninevah koja je gotovo u potpunosti pod kontrolom tetorističke organizacije ISIL, a gdje je poginulo 72 ljudi.

Izvještaj je objavljen nakon današnjeg dvostrukog bombaškog napada na jugu Iraka, u kojem su poginule najmanje 23 osobe, a ozlijeđeno više desetina.



Kopirati
Drag cursor here to close