Kod nas

Od pokazivanja stražnjice do golog vježbanja: I suci griješe, evo i kako!

Centar za istraživačko novnarstvo (CIN) je objavio bazu podataka u kojoj je 138 disciplinskih odluka kojima su, u proteklih deset godina, kažnjeni suci, tužitelji i stručni suradnici
Vijesti / Flash | 19. 07. 2019. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprkos ozbiljnim greškama koje su dovele do zastare brojnih predmeta, pa čak i do bjega osumnjičenih, suci i tužitelji  su dobijali kazne koje često nisu negativno uticale na njihovu karijeru, pokazala je analiza Centra za istraživačko novinarstvo. 

Centar za istraživačko novnarstvo (CIN) je objavio bazu podataka u kojoj je 138 disciplinskih odluka kojima su, u proteklih deset godina, kažnjeni suci, tužitelji i stručni suradnici koji su prekršili Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Analiza je pokazala da su oni blago kažnjavani. Polovina kazni su opomene i javne opomene. Identificirano je 122 kažnjenih, od čega je tek sedam sudaca i tužitelja razrešeno dužnosti.

Pokazivao stražnjicu

Sudac Osnovnog suda u Trebinju Božo Vukajlović je dva puta disciplinski kažnjen. Njemu je 2013. izrečena javna opomena zbog arhiviranja nezavršenog predmeta i kašnjenja u dostavi drugog predmeta Vrhovnom sudu RS.

Isti sudac je 2017, takođe sporazumom, kažnjen smanjenjem plaće zbog nepravovremenog postupanja po predmetima, onemogućavanja strankama da sudjeluju u postupku i nedonošenja rešenja.

U CIN-ovoj bazi je i Dragan Puzić, takođe sudac  Osnovnog suda u Trebinju koji je 2011. sporazumom kažnjen na smanjenje plaće zbog kašnjenja u izradi sudskih odluka. Ninoslav Golijanin, sudac osnovnog suda u Foči je 2015. kažnjen smanjenjem plaće zbog brisanja osuda u dva predmeta bez provjere.

Najbizarniji je slučaj suca Slobodana Kaurina iz Općinskog suda u Sarajevu koji je prošle godine kažnjen smanjenjem plaće i uvjetno za prekršaj pred Osnovnim sudom Sokolac jer je pokazivao stražnjicu svojim susjedima, obitelji Đulepa, nazivajući ih mudžahedinima i teroristima.

Tu je i slučaj suca Velibora Milićevića iz Osnovnog suda Brčko Distrikta koji je prošle godine kažnjen smanjenjem plaće zbog toga što se svađao i potukao s odvjetnikom u restoranu.

Vježbanje na prozoru

I, na kraju, slučaj Enise Bilajac, sutkinje Vrhovnog suda Federacije BiH koja je 2014. godine kažnjena smanjenjem plaće jer je gola vježbala na uredskom stolu pored prozora.

Novinari CIN-a su pet mjeseci radili na prikupljanju podataka za izradu baze. Zanimljivo je da javnost uglavnom nije upoznata sa greškama i propustima u radu sudaca i tužitelja, prenosi Direkt.

VSTV je odbilo da da podatke sa obrazloženjem da štite privatnost i integritet szdaca i tužitelja, dok su njihova mišljenja podijeljena. Dok dio njih smatra da javnost ne treba znati o disciplinskim postupcima, drugi su mišljenja da podaci trebaju biti javni.

Kopirati
Drag cursor here to close