Dosta su nas varali

Najavljeni prosvjedi pred zgradom Vlade FBiH

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 08:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog višemjesečnog ignoriranja njihovih zahtjeva najavila je za 13. prosinca koordinacija svih udruženja vojnih umirovljenika Armije BiH i HVO-a, među kojima su i udruženja generala, vojnih osiguranika, otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Saveza vojnih umirovljenika u FBiH Šaban Habibović izjavio je za "Dnevni avaz" da su dva puta zbog lažnih obećanja prosvjede otkazali i da sada ne odustaju, te da očekuje da će pred zgradu Vlade FBiH doći oko 2.700 vojnih umirovljenika.

On je podsjetio da je federalna vlada još u svibnju utvrdila izmjene zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju ovih kategorija, te istakao da je zahtjev vojnih umirovljenika i Koordinacije da te izmjene Vlada FBiH konačno uputi u parlamentarnu proceduru, piše Srna.

"Sve što tražimo jeste da se tim zakonskim tekstom vrate naša ranije stečena prava, koja su nam oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine. Riječ je o famoznom zakonu bivšeg federalnog ministra za braniteljska pitanja Zukana Heleza prema kojem su nam smanjene mirovine za oko 70 do 80 posto", pojašnjava Habibović.

Habibović tvrdi da su vojni umirovljenici dovedeni na rub socijalne egzistencije.

"Mi ne odustajemo od odluke o prosvjedima. Da nam taj dan donesu mirovine, mi ćemo ih održati. Dosta su nas varali, od premijera Fadila Novalića do ministra Salka Bukvarevića", istaknuo je Habibović.

Bukvarević ističe da je, na osnovu podataka Zavoda MIO FBiH, za vraćanje 11.800 osoba u ranije pravo potrebno 22 milijuna KM na godišnjem nivou.

"Osnovni problem je što nemamo 22 milijuna KM. Kako je riječ o značajnim sredstvima, Kolegij Vlade FBiH tražit će mišljenje Međunarodnog monetarnog fonda", rekao je Bukvarević. 

Kopirati
Drag cursor here to close