Pripadnik OS

Nadležni već razmatraju Hanićevo veličanje Orića na Božić

''Policijske strukture moraju privesti i ispitati Hanića, a vojne strukture najoštrije ga sankcionirati zbog širenja mržnje i štete koju nanosi miru u BiH'', kaže Rajilić.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2020. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležnim organima Ministarstva obrane upućen je na razmatranje slučaj pripadnika Oružanih snaga BiH Sulje Hanića, koji je na Božić veličao zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubojstva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

Potvrdio je to za ATV, Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara BiH. Hanić je na Božić, 7. siječnja, objavio na svom "Facebook" profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča Orića i ubojstva Srba u Kravici.

Zloupotrebljavanje društvenih mreža

"Ej ko na Božić u Kravicu dođe, Naser Orić - nije Karađorđe. A kad vidješe sa svih strana puca, stadoše im u grudima srca... Nema više gnijezda dušmanskoga, baš na Božić ogrijala Boga. Mjesto popa što sveti vodicu, došetao Naser u Kravicu", pisalo je u objavi.

Mirko Okolić kaže da će resorno ministarstvo, u skladu sa Kodeksom o ponašanju pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane, učiniti sve da spriječi moguće incidente, poput posljednjeg koji je izazvao Hanić. Okolić kaže da su i neki drugi pripadnici Oružanih snaga BiH ranije zloupotrebljavali društvene mreže na ovakav ili sličan način.

"Naravno da smo tražili da se provede procedura istraživanja tog slučaja i oružane snage su dobile taj zadatak. Na osnovu Kodeksa o ponašanju u oružanim snagama Ministarstva obrane, oni će provesti svu potrebnu proceduru. To se nažalost dogodilo ovih dana i mi tu ne možemo mnogo da uradimo osim da postupimo po Kodeksu i da pozovemo na sve mlade ljude da su društvene mreže nešto što je javnog karaktera, nešto kao dana riječ na televiziji, radiju", kaže Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane BiH.

Osuda ovog incidenata stigla je i od srpskih udruženja proisteklih iz obrambeno otadžbinskog rata. Milomir Savčić, predsjednik BORS-a kaže da ministar obrane u Vijeću ministara Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović treba da se izjasne podržavaju li ovakvo ponašanje Hanića.

Širenje mržnje

Nadležne institucije moraju najstrožije sankcionirati pripadnika Oružanih snaga BiH Hanića, poručuje predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

''Policijske strukture moraju privesti i ispitati Hanića, a vojne strukture najoštrije ga sankcionirati zbog širenja mržnje i štete koju nanosi miru u BiH'', kaže Rajilić.

Pоtprеdsјеdnik Оrgаnizаciје stаrјеšinа Vојskе Rеpublikе Srpskе Slоbоdаn Župljаnin kaže dа bi Ministаrstvо оbrаnе u Vijeću ministаrа i Оružаnе snаgе BiH trеbаlо hitnо da reagiraju.

"Da javno osude takav postupak i ponašanje, a da u skladu sa zakonom i aktima koji reguliraju ponašanje pripadnika oružanih snaga, poduzmu potrebne disciplinske i druge mjere", kaže Slobodan Župljanin, potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

U Kravici su na Božić 1993. godine muslimanske snage pod zapovjedništvom Orića ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno. Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice.

Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete. Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.

Kopirati
Drag cursor here to close