Nezavisni strukovni sindikat SKB-a

'Nadamo se da će Vlada HNŽ-a dokazati koliko cijeni rad medicinskih djelatnika'

Napominju da je još u 8. mjesecu 2019. istekao Kolektivni ugovor u HNŽ-u i da nije bilo sluha od strane Vlade za njihove zahtjeve ali unatoč svemu medicinsko, kao i nemedicinsko osoblje požrtvovno i dalje odrađuje svoj posao.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB uputio je dopis u kojem napominju da je još u 8. mjesecu 2019. istekao Kolektivni ugovor u HNŽ-u i da nije bilo sluha od strane Vlade za njihove zahtjeve ali unatoč svemu medicinsko, kao i nemedicinsko osoblje požrtvovno i dalje odrađuje svoj posao.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

 ''Nezavisni sindikat zaposlenika SKB je najveći reprezentativni sindikat medicinskog i nemedicinskog osoblja u SKB, kao i u HNŽ-u.

Kao takav, prvi smo pokrenuli donatorsku akciju za prikupljanje sredstava za naše djelatnike, počevši od toga da se osiguraju svima obroci za vrijeme rada do opreme za zaštitu na radu.

Sve donacije koje smo osigurali uputili smo SKB-u, odnosno Kriznom stožeru SKB-a.

Nadalje, sindikat je od Kriznog stožera SKB-a zatražio da se razmotre određeni prijedlozi, te da se našim članovima odnosno zaposlenicima SKB-a, a s obzirom na izvanredne okolnosti, osigura sljedeće:

- poveća novčani dodatak na plaću tzv. uvjeti na rad

- osigura dovoljan broj toplih obroka svim djelatnicima (medicinskom i nemedicinskom osoblju)

- da se zaposlenicima koji spadaju u tzv.  rizične skupine omogući rad na odjelima gdje neće biti

ugroženo njihovo zdravstveno stanje, odnosno gdje neće biti direktno izloženi ugrozi.

- apelirali smo da se u situaciji gdje su oba roditelja djelatnici bolnice, jednom omogući plaćeno odsustvo radi skrbi nad maloljetnom djecom.

Također, uputili smo i službeni dopis Kriznom stožeru SKB-a da se jednom članu sindikata osigura aktivno mjesto u stožeru, kako bi mogli zastupati interese svojih članova i aktivno sudjelovati  u radu, te donošenju odluka Kriznog stožera SKB-a.

Ovim putem još jednom napominjemo da je u 8. mjesecu 2019. godine istekao Kolektivni ugovor u našoj Županiji i da nije bilo sluha od strane Vlade za naše zahtjeve ali  unatoč svemu naše medicinsko, kao i nemedicinsko osoblje požrtvovno odrađuje svoj posao.

Primjera radi, medicinska sestra/tehničar u Sarajevskoj županiji ima satnicu 2,60 i koeficijent 2,50 ili Tuzlanska županija koja ima satnicu 2,61 i koeficijent 2,35, a u HNŽ-u kao jednom od tri najveća klinička centra u Federaciji medicinska sestra/tehničar ima satnicu 2,30 i koeficijent 2,30, čime se nalazim na poraznom 7. mjestu u F BiH.

Manji koeficijent i satnicu imaju jedino BPŽ, PŽ i HBŽ.

Želimo naglasiti da NZS Sindikat ima i  izvrsnu suradnju s Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenika u zdravstvu  HNŽ-a te zajednički apeliramo na Vladu HNŽ-a, premijera te ministra zdravstva HNŽ-a, da što skorije krenemo u pregovore za novi kolektivni ugovor.

S obzirom da putem redovnih tiskovnih konferencija za medije Vlada HNŽ-a opetovano iskazuje suosjećanje s medicinskim djelatnicima i da „imaju u vidu s koliko entuzijazma i ljubavi medicinski djelatnici rade“,  nadamo se da će i  prilikom pregovora za novi Kolektivni ugovor prepoznati naš entuzijazam i požrtvovnost i dokazati koliko cijene NAS i NAŠ RAD.

Na kraju, želimo se zahvaliti našim sponzorima koji su prvi pomogli i osigurali potrebite donacije  za naše djelatnike, a to su:

  • Humanitarna Udruga NOKT Neki Onima Koji Trebaju, firme NSoft-nabavka zaštitnik odjela i cijele opreme za djelatnike SKB-a
  • Šišović Rakitno-opskrba hrane
  • Violeta d.o.o. Grude-donacija u higijenskim sredstvima
  • Sjemenarna….-zaštitna oprema-zaštitne maske
  • Oli d.o.o. Posušje-3.000KM-donacija proslijeđena na račun SKB-a
  • Buntić d.o.o. Posušje-500KM-donacija proslijeđena na račun SKB-a
  • Dompes Mostar-smještaj i logistička podrška''.
Kopirati
Drag cursor here to close