Federacija

Dobivamo zakon o infrastrukturi prostornih podataka?

Riječ je o cijelom skupu tehnologija, mjera, normi, usluga, ljudskih kapaciteta i ostalih faktora koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje, održavanje i dijeljenje prostornih podataka određenih ovim zakonom.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2019. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, ustvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) Federacije BiH.

Ovaj propis uređuje pravila za osnivanje, održavanje i razvoj infrastrukture prostornih podataka FBiH, njezin sadržaj, kao i uspostavljanje i nadležnosti njezinih tijela. Riječ je o cijelom skupu tehnologija, mjera, normi, usluga, ljudskih kapaciteta i ostalih faktora koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje, održavanje i dijeljenje prostornih podataka određenih ovim zakonom s ciljem zadovoljenja potreba u FBiH, kao i njihove upotrebe izvan FBiH.

Danas je usvojen i Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, koji je povezan s drugim aktivnostima u ovoj oblasti. To uključuje funkcioniranje Regulatornog povjerenstva za energiju u Federaciji BiH u zakonima predviđenom obimu, posebno u pogledu neovisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcioniranje tržišta električne energije i odvajanja reguliranih i tržišnih djelatnosti.

Također uključuje modernizaciju i prestrukturiranje rudnika uglja. Ključne promjene i obveze koje proizlaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, obuhvaćene ovim programom, jesu funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje djelatnosti opskrbe na regulirano i tržišno. Bosna i Hercegovina je potpisnik Ugovora o uspostavi Energetske zajednice koji je na snazi od 1. lipnja 2006. godine. Time je preuzeta obveza preuzimanja i provedbe pravne stečevine Europske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.  

Vlada je usvojila Programu utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, kojim je za ovogodišnju podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju planirano 675.000 KM.

Usvojeni su i izvještaji o provođenju Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH, te Koordinacijskog tijela za praćenje primjene Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH upoznalo je Vladu o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana u FBiH i statusu njihovog priključenja na prenosnu mrežu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close