'Specijalni rat'

Nacional: Špijuni iz BiH prisluškuju hrvatske političare

Vijesti / Flash | 19. 09. 2017. u 20:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski list Nacional u novom broju pod markicom ''ekskluzivno'' donosi dokumente koji, kako tvrdi Nacional, potvrđuju da špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike.

Hrvatski politički tjedni list Nacional u svom tekstu navodi da su dobili pravo na uvid u više tajnih izvještaja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji pokazuju da tajna služba vodi "specijalni rat protiv Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, vanjske politike hrvatske vlade i hrvatskog naroda u BiH".

List u novom broju, objavljenom danas, tvrdi da je u toku specijalni rat protiv Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske. Navodno, tajni izvještaji OSA-e otkrivaju kako medijsko-obavještajnim podmetanjima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potkopava i testira hrvatskog premijera.

U tekstu Berislava Jelinića stoji da se Bakir Izetbegović sve češće spominje u hrvatskoj javnosti, a izvještaji OSA-e, u koje je Nacional navodno imao na uvid, rasvjetljavaju određene nepoznate procese i metode u provođenju, kako tvrde "bošnjačke politike koju Bakir Izetbegović javno afirmira".

U tekstu stoji da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda zloupotrebljava OSA-u, te da njegov politički angažman, iz ugla Hrvatske, treba gledati šire od tema islamske radikalizacije i pokušaja proizvodnje napetosti uoči najavljenog početka gradnje Pelješkog mosta.

List tvrdi da OSA špijunira hrvatske firme, prisluškuju telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, a Nacional kaže da to OSA-in dokument od 27. veljače  2017. najjasnije pokazuje, a u kojem je riječ o dokapitalizaciji Rudnika boksita d.o.o. Posušje.

OSA je, prema tvrdnjama Nacionala, zainteresirana za izvještaje za više gospodarskih događanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu utjecati na privredni život unutar BiH.

Nacional tvrdi da se OSA zanima i za HEP, i njegovo moguće širenje na regiju, a izvor Nacionala iz BiH je tu temu posebno istakao jer su se pojedine rečenice pojavile u tekstu koji je 24. kolovoza 2016. objavljen na Žurnal.info, pod naslovom "Zašto Ruse brine hrvatsko pitanje: Ruski kapital ulazi u mostarski aluminij i lukavačku Koksaru".

Jedan od ciljeva koji se navodi u tekstu Nacionala je i želja da se podijele Hrvati u BiH, i da se tako stvori klima opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH i time da se pokuša "diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH".

"Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresirani za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno ovisna o politici Saudijske Arabije, Katara, Reccepa Tayyipa Erdogana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a", navodi autor teksta.

S druge strane, u tekstu stoji da "stvaranje klime opće korumpiranosti među Hrvatima u BiH se pripisuje Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije koji u medijima stalno potencira da je Hercegovina dio BiH s najviše kriminala".

Postoje i, navodno, neki pozadinski procesi koji se odvijaju usporedo s provođenjem specijalnog obavještajnog rata kojeg je OSA usmjerila, kako tvrde, protiv hrvatskog političkog vodstva.

"Više izvora Nacionalu je ispričalo da Bakir Izetbegović pokušava pronaći osobu koja bi preuzela političko vodstvo Hrvata u BiH, a koju bi mogao kontrolirati i preko koje bi zadovoljio potrebnu kvotu Hrvata za formiranje federalne i državne vlasti", navodi Nacional.

Kopirati
Drag cursor here to close