Borba

Na udaru diplome gradskih službenika

Fazlić je istaknuo kako je cilj ove odluke da se vrati povjerenje građana u institucije lokalne vlasti te da se pokaže jasna opredijeljenost za efikasnu i angažiranu borbu protiv korupcije.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izdao je uputstvo za provjeru diploma državnih službenika, namještenika i uposlenika u gradskoj administraciji te institucijama i poduzećima čiji je osnivač grad Bihać ili se finanscraju iz gradskog proračuna, prenose Nezavisne novine.

Fazlić je istaknuo kako je cilj ove odluke da se vrati povjerenje građana u institucije lokalne vlasti te da se pokaže jasna opredijeljenost za efikasnu i angažiranu borbu protiv korupcije.

"Gradonačelnik će prvi put izvršiti provjeru svih diploma za sve zaposlene u institucijama u kojima je osnivač ili se financiraju iz proračuna, što će dovesti do egzaktne informacije da li unutar institucija postoje zaposlenici koji imaju nevjerodostojne diplome za poslove koje obavljaju", kazali su iz Gradske uprave.

Ovakvu inicijativu nedavno je pokrenulo i Ministarstvo obrazovanja USK i ona se odnosi na provjere diploma zaposlenih u kantonalnim organima uprave.

Također, pokrenuta je i procedura donošenja novog zakona o obrazovanju odraslih kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti u toj oblasti. U ovome kantonu djeluju 44 ustanove koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su pečaćene i zabranjivan im je rad. U posljednje vrijeme iz drugih zemalja, gdje trenutno žive i rade građani s ovih prostora, stiže sve više zahtjeva o provjeri diploma, potvrdili su u Inspekciji.

Podsjetimo, za privatne ustanove koje obavljaju obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu u posljednje vrijeme vežu se velike afere o izdavanju lažnih diploma, koje su odjeka imale ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van granica naše zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close