Dogovor kuću gradi

Na tragu dogovora Zubak – Izetbegović rješavati problem javnoga rtv-servisa

Vijesti / Flash | 28. 06. 2017. u 08:00 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor kojeg su neposredno nakon ratnih zbivanja postigli tadašnji hrvatski i bošnjački čelnici Krešimir Zubak i Alija Izetbegović oko uspostave kanala na hrvatskome jeziku u okviru RTV FBiH, pravi je smjer u kojem trebaju ići razgovori za spas posrnuloga javnoga rtv servisa, priopćeno je iz Hrvatske stranke BiH.

"Nitko nema pravo Hrvatima, kao jednom od tri konstitutivna naroda, osporavati uspostavu kanala na jeziku našega naroda, što je apsolutno podudarno s temeljnim ljudskim i europskim pravima i vrijednostima. Ali, pri tome se nikako ne smije upasti u zamku i potegnuti za varijantom formiranja dva kanala na nacionalnim jezicima koji bi bili suprotstavljeni u svojim programskim i profesionalnim načelima i koji bi onda bili pogubno sredstvo za međusobna politička i nacionalna razračunavanja i sijanje mržnje među narodima i građanima", navodi se dalje u priopćenju.

Dogovorom hrvatskih i bošnjačkih čelnika, poručili su iz Hrvatske stranke BiH, stišale bi se tenzije između dva naroda i poslala važna poruka da postoji spremnost rješavanja i drugih gorućih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close