Nesavjesno liječenje

Na Općinskom sudu u Mostaru daleko od očiju javnosti traje suđenje liječnicima KB Mostar

Vijesti / Flash | 01. 12. 2013. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Troje mostarskih liječnika – Darko Knežević, Ivan Bušić i Ana Bošković našli su se na optuženičkoj klupi zbog optužbi za nesavjesno liječenje i pogrešno postupanje prema trudnici A. Š. iz Međugorja zbog čega je došlo do smrti njezine bebe, piše današnji Dnevni list.

Na Općinskom sudu u Mostaru suđenje je počelo u listopadu, ali o cijelom slučaju u javnosti se još nije pojavila nijedna riječ. Radi se o poznatim liječnicima zaposlenim u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koji u redovitom poslu i u privatnoj praksi imaju na stotine pacijenata, pa je čudno kako javnost nije obaviještena o slučaju kakav se, bar u mostarskim sudnicama, nije našao jako dugo.

Županijska tužiteljica Danijela Dalipagić-Rizvanović, koja zastupa optužnicu, kaže kako je suđenje počelo u listopadu ove godine i kako je do sada održano nekoliko ročišta.

Prema njezinim riječima, još je u tijeku izvođenje dokaza optužbe, a 2. prosinca bit će saslušani vještaci.

Knežević, Bušić i Bošković nakon čitanja optužnice izjasnili su se da nisu krivi.

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru optužnicu za kazneno djelo nesavjesnog liječenja je podiglo 1. srpnja 2011. godine, a po prijavi bliskog srodnika, odnosno djevera oštećene A. Š. Isti mjesec optužnicu je potvrdio i Općinski sud u Mostaru.

U optužnici se navodi da su spomenuti liječnici u vremenskom razdoblju od 12. do. 13. veljače 2011. u Mostaru “postupili suprotno zdravstvenim propisima, odnosno svojim postupcima ugrozili život i zdravlje ljudi, u ovom slučaju trudnice i njezina nerođenog djeteta.”

Optužnica dalje kaže kako je A. Š. zaprimljena na Odjel za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 12. veljače 2011. oko 14.30 sati. Primljena je zbog sumnjivog CTG zapisa sa živim plodom, bez kontrakcija, s dilatacijom 2 cm, a što je ustanovljeno po prethodnom pregledu od dr. Ivana Bušića.

“U CTG zapisu koji slijedi istoga dana oko 19.30 sati registrirala se srčana reakcija ploda s mogućim znacima intrauterine patnje ploda, te pravilnim kontrakcijama u razmacima od 5 do 6 minuta, što govori u prilog započinjanja porođaja. U CTG snimku uvid vrše dr. Ana Bošković i dr. Ivan Bušić koji su tog dana bili na poslu, te konstatiraju suženu undulaciju i kontrakcije, pa s obzirom na zadržano stanje na CTG-u dr. Bušić trudnicu A. Š. upućuje u rađaonicu oko 21.45 sati radi porođaja”, opisuje se u optužnici.

Dodaje se da je trudnici oko 21.55 sati ponovno urađen CTG zapis koji ponovno govori u prilog patnje ploda s kontrakcijama maternice na svake 2 minute.

“Na telefon odjela zove dr. Darko Knežević, koji je inače vodio trudnoću A. Š. te je od njezina supruga informiran da je radi poroda prebačena u rađaonicu. Isti sestri s kojom je razgovarao, a nakon što ga je i ona informirala da je A. Š. prebačena u rađaonicu radi poroda s obzirom na zabilježeno stanje na CTG-u, koristeći se okolnošću da je A. Š. vodio trudnoću, pa joj je nesvjestan mogućnosti zabranjene posljedice, iako je prema okolnostima i osobnim svojstvima liječnika specijalista bio dužan i mogao biti svjestan te mogućnosti, rekao telefonski u vidu davanja dijagnoze i medicinskih uputa, 'da je taj CTG takav mjesec dana i da A. Š. vrate iz rađaonice, te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena aktivira, neka porod dovrši dr. Ana Bošković'”.

Dalje se u optužnici navodi da Bušić i Bošković ponovno zajedno vrše uvid u CTG zapis, a s obzirom na ovaj poziv dr. Kneževića i njegove izričite upute, svjesni da zbog njihovih radnji može nastupiti zabranjena posljedica, ali olako držeći da neće nastupiti, odlučuju trudnicu vratiti u sobu oko 22.30 sati na Odjel patologije trudnoće, iako je po principima medicinske struke bilo opravdano pacijenticu intenzivno pratiti u rađaonici, te pristupiti činu porođaja. “Oni, pak ,odlučuju da se CTG ponovno obavi tek u 6 sati, kako određuje dr. Bušić, odnosno u 5 sati, kako određuje dr. Bošković, i to dana 13. veljače, da bi uslijed vraćanja pacijentice na Odjel patologije, dok je čedo bilo još živo, došlo do pogoršanja stanja čeda, što je utvrđeno na ponovno urađenoj CTG snimki dana 13. veljače oko 5 sati, kada je utvrđena smrt čeda”, stoji u optužnici. Uz sve treba dodati kako je u to vrijeme dr. Knežević bio zamjenik šefa Odjela ginekologije i porodništva.

Tijekom jučerašnjeg dana novinari Dnevnog lista nisu uspjeli kontaktirati liječnike kojima se sudi, no tijekom suđenja čut će se i njihova strana priče koju će svakako biti zanimljivo čuti.

Također, treba znati kako u Hercegovini gotovo svaka žena ima svog liječnika koji joj vodi trudnoću. Trudnice uglavnom biraju liječnike koji rade u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar vjerujući kako su na taj način sigurnije i kako će imati bolji tretman.

Po pravilima bolnice žene, ipak, porađaju liječnici koji su u tom trenutku dežurni na porođajnom odjelu. Također, ono što je u mostarskoj bolnici postala već tradicija jest da se liječnik nakon uspješno obavljenog poroda dobro počasti. Iako liječnici ne traže nikakve naknade, pacijenti obično poštuju običaj i nastoje osvjetlati obraz.

Kopirati
Drag cursor here to close