Dan pobjede nad fašizmom

Na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima

Dovu šehidima, u povodu sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom - 9. svibnja, koji se već niz godina obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša, proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, a prigodnim riječima obratio se i glavni imam
Vijesti / Flash | 09. 05. 2019. u 13:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mostarskim Šehitlucima u četvrtak je proučena dova šehidima i odana počast svim poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

Dovu šehidima, u povodu sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom - 9. svibnja, koji se već niz godina obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša, proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, a prigodnim riječima obratio se i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

"Danas se sjećamo šehida koji su dali svoje živote da bi druge generacije došle na svijet i sa sobom donijele nadu, dobro i sreću", kazao je ef. Maksumić i poručio kako se dug prema šehidima teško može do kraja ispuniti. 

"Na nama je da nastavimo put šehidske požrtvovanosti koja daje nadu, stalno vraća sjećanje, daje novu snagu i pobuđuje novi život", naglasio je Maksumić.

Učenju dove pored obitelji šehida prisustvovao je veliki broj dužnosnika javnog i društvenog života Grada Mostara.

Esad Humo, ratni zapovjednik Armije BiH kazao je kako ne treba pričati o detaljima, koji su svima poznati, nego treba pričati o posljedicama 9. svibnja te poručio da Bosna i Hercegovina nikada ne bi više bila živa da nije bilo Armije.

Po mišljenju Safeta Oručevića, ratnog gradonačelnika Mostara, fašizma nikada nije prestalo biti, samo je bio prigušen i tiši i smireniji.

"Nekada se rasplamsavao sve ove godine i desetljeća, a od pada fašizma događalo se sve ono što se danas događa ovdje. Negiran je holokaust i negirani su zločini, javljale su se fašističke struje, dolazile su ere dobrih i loših lidera i ta borba je vječna", kazao je Oručević i dodao kako će se te snage uvijek javljati i nikada neće biti poražene, ali da se treba boriti da je više onih koji su na strani antifašizma.

Dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom završena je ovogodišnja 44. kulturno-vjerska manifestacija "Dani mevluda i zikra".

Kopirati
Drag cursor here to close