Cccc

Na koga se građani najviše žale?

Najviše žalbi podneseno je protiv policisjkih službenika koji rade na Aerodromu Sarajevo(9), zatim GP Brod (5), te po četiri za MGP Rača i MGP Brčko-Gunja.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2020. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za žalbe građana Parlamenta BiH zaprimio je tijekom prethodne godine 129 žalbi koje su se odnosile na rad policijskih službenika.

Kako se navodi u izvještaju koji će se u srijedu naći pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH, 105 žalbi podneseno je protiv policijskih službenika Granične policije BiH, 11 protiv policijskih službenika SIPA-e, devet protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i dvije protiv službenika različitih policijskih tijela na razini entiteta i županija.

Aerodrom, Brod, Rača, Brčko-Gunja

Odbor za žalbe je razmatrao 83 žalbe na rad i postupanje policijskih službenika GPBiH zajedno sa izvještajima o obavljenim preliminarnim provjerama GPBiH. Prihvaćena su 77 izvještaja nakon prvog razmatranja, a šest ih je vraćeno na dopunu.

Za šest je utvrđena osnovanost te je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih policijskih službenika, 12 ih je ocijenjeno kao neosnovano, dook je za 51 utvrđeno da nema dovoljno dokaza. Najviše žalbi podneseno je protiv policisjkih službenika koji rade na Aerodromu Sarajevo(9), zatim GP Brod (5), te po četiri za MGP Rača i MGP Brčko-Gunja.

Razlozi zbog kojih su se građani žalili su sljedeći: Neprimjerena komunikacija, drsko i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika (41), koruptivno djelovanje policijskih službenika GPBiH (16), predugo zadržavanje na graničnim prijelazima i posebne kontrole (25), a ostale žalbe se odnose na osobne odnose između građana i policijskih službenika GPBiH ili na postupanje policijskih službenika GPBiH van obavljanja službe. Kada je riječ o posljednjem razlogu, u jednom predmetu je izrečena sankcija policijskim lsužbenicima zbog teže povrede službene dužnosti, u jednom zbog lakše povrede službene dužnost, a u šest predmeta je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih policijskih službenika GPBiH.

Izvještaj na sjednici

Kada su u pitanju žalbe na rad policijskih službenika SIPA-e, razmatrano ih je sedam i usvojeno je šest zaključaka o provedenon internoj istrazi SIPA-e. Razlozi za podnošenje žalbi su se uglavnom odnosili na neprofesionalno ponašanje i zloupotrebu službenog položaja ili su bili rezultat osobnog sukoba.

Kada su u pitanju žalbe protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, one se uglavnom odnose na neprimjereno i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika te neprimjerenu komunikaciju s građanima. U jednom slučaju je disciplinska komisija izrekla sankciju policijskom službeniku za težu povredu dužnosti, javlja N1.

Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2019. godinu bit će razmatran na sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja će biti održana u srijedu, 10. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close