Već u zatvoru

Na Interpolovoj potjernici imena bh. građana koji su davno uhićeni

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi NCB Interpol Sarajevo, kažu da u slučaju raspisivanja i obustavljanja međunarodnih potraga za osobama postupaju u skladu s naredbama nadležnih organa u BiH.
Vijesti / Flash | 15. 07. 2019. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je mjesec dana u pritvoru, Benedi Đukanović (42), osumnjičeni za ubojstvo banjalučkog gospodarstvenika Slaviše Krunića i njegovog suradnika Žarka Pavlovića, još je na Interpolovoj potjernici.

Njegov primjer, međutim, nije usamljen, već se imena još nekoliko bh. građana koji su davno uhićeni nalaze na stranicama međunarodne kriminalističko-policijske organizacije, pišu Nezavisne.

Crvene potjernice

Recimo, na crvenim potjernicama još su Kosta Bjelotomić (36) i njegov brat Jovan (23) iz Drvara, za kojima se tragalo zbog sumnje da su, s još jednim suučesnikom, ukrali 383.940 maraka iz Intesa Sanpaolo banke u Drvaru.

Tijekom tog filmskog razbojništva, koje se odigralo 3. travnjas 2017., teško je ranjen policajac, a Bjelotomići su se nakon toga našli na Interpolovoj potjernici, ali su uhićeni u Novom Sadu još u prosincu prošle godine.

S potjernica, međutim, i dalje nisu obrisani, već se pored njihovih imena još navodi da su predmet potrage zbog pljačke.

Služi 30 godina zatvora, a na potjernici

Bar formalno, traga se i za Mervanom Šljivarom (38), bh. državljaninom rođenim u Sloveniji. Ništa čudno, da on već nije osuđen, i to na 30 godina, na koliko ga je iza rešetaka Slovensko pravosuđe poslalo za ubojstvo Nedžada Kličića (34) iz Cazina, poznatijeg kao Krajiški Rambo.

Šljivar se pojavio pred sudom u Ljubljani, gdje je tvrdio da nije kriv, ali je osuđen sredinom siječnja, s tim što se na Interpolovoj potjernici još nalazi.

Najsvježiji primjer je Đukanović, čije ime se na crvenoj međunarodnoj potjernici našlo sredinom svibnja. Na građane je apelirano da, ukoliko ga primijete, o tome obavijeste najbližu policijsku stanicu ili na dežurni broj 122.

Međutim, on je 12. lipnja došao u Policijsku stanicu Ilidža, predao se i sada je u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, dok je njegova fotografija još na potjernici.

Odgovor NCB-a Interpol Sarajevo

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi NCB Interpol Sarajevo, kažu da u slučaju raspisivanja i obustavljanja međunarodnih potraga za osobama postupaju u skladu s naredbama nadležnih organa u BiH.

"Bilo kakve detaljnije informacije o predmetima međunarodnih potjernica za osobe nismo u mogućnosti dostaviti, u skladu s obvezujućim Pravilnikom o obradi podataka Interpola, kojim su definirani načini dostavljanja i raspolaganja informacijama o osobama za kojima se traga putem Interpola, kao i zbog činjenice da su sve informacije koje se razmjenjuju kanalima Interpola namijenjene samo za službenu upotrebu", rekli su  iz Direkcije.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne" nedavno objavile, ubojstva, silovanja te pljačke samo su neka od kaznenih djela zbog kojih se na crvenim Interpolovim potjernicama nalaze imena oko stotinu bh. državljana.

U pitanju su bjegunci koji su na ozloglašenom spisku ili zbog kaznenog  gonjenja ili zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Uhićeni, a još na potjernicama

- Benedi Đukanović

- Jovan Bjelotomić

- Kosta Bjelotomić

- Mervan Šljivar

Kopirati
Drag cursor here to close