Zdravstveni nadzor

Na graničnim prijelazima izdano 20.157 rješenja o izolaciji

Županijski policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2020. u 19:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović  objavio je podatke o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno s 30. ožujkom.

Ajdinović podsjeća, da je od nedjelje, 15. ožujka, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

''Zaključno s 30. ožujkom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 20.157 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.436 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 249 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta'', kazao je  Ajdinović.

Podsjeća da danas ističu mjere iz 1.671 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, čime je do sad za ukupno 5.839 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

''Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdana rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana'', izjavio je direktor FUZIP-a .

Županijski policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 295 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.

Ajdinović navodi da je, vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata 30. ožujka na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio devet  inspekcijskih nadzora i sedam kontrolnih nadzora, te podnio šest  prekršajnih naloga u iznosu od 4.450 KM. Kod dva subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine (riža, voće i povrće).

U periodu od 15. do 30. ožujka na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23. ožujka) , izvršeno je 117 inspekcijskih nadzora, te 133 kontrolna nadzora u ljekarnama i drugim prodajnim objektima. Podneseno je ukupno 114 prekršajnih naloga u iznosu od 209.350 KM. Kod 133 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

''Povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 19 subjekata nadzora'', kazao je direktor Anis Ajdinović.

Kopirati
Drag cursor here to close