Remek-djelo

Na današnji dan otvoren novi Stari most u Mostaru

Obnova Starog Mosta, remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, trajala je, zajedno s pripremama, gotovo sedam godina. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen u proteklom ratu, 9. studenoga 1993. godine.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2018. u 08:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most.

Svečanost je upriličena u prisustvu mnogobrojnih izaslanstava, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske obitelji te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Obnova Starog Mosta, remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, trajala je, zajedno s pripremama, gotovo sedam godina. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen u proteklom ratu, 9. studenoga 1993. godine.
 
Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju "mostari" (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Foto: Bljesak.info / Obnova Starog mosta 

Luk je napravljen od lokalnog kamena "tenelija", a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

 Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u lipnju 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine tisuća turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima...

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, u povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, tradicionalno će večeras upriličiti manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje", kojoj će, pored ostalih visokih dužnosnika, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković te premijer Grčke Alexis Tsipras.

Kopirati
Drag cursor here to close