Marijin dvor

Na današnji dan prije 74 godine ustaše objesile 55 građana Sarajeva

Kako je kazao predsjednik Udruge Sretko Hadžiabdić, antifašisti se prisjećaju 55 građana Sarajeva, antifašista, koje su njemački kolaboratori na samom kraju rata objesili.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruge antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo obilježile su u četvrtak na spomeniku Marijin dvor - Aleja lipa 74. godišnjicu vješanja građana Sarajeva.

Kako je kazao predsjednik Udruge Sretko Hadžiabdić, antifašisti se prisjećaju 55 građana Sarajeva, antifašista, koje su njemački kolaboratori na samom kraju rata objesili.

''Danas se sjećamo 55 obješenih građana Sarajeva, antifašista, koje su ustaše u noći s 27. na 28. ožujka 1945. godine objesili samo zato što su bili antifašisti, rodoljubi i nisu htjeli izdati domovinu i rade za Njemačku'', kazao je Hadžiabdić u izjavi za Fenu.

Dodaje da je žalosno što obilježavanju nisu nazočili predstavnici vlasti te da Udruge antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo čini što je moguće da vrijednosti antifašizma prenese na mlađe generacije.

''Okupili smo učenike i mladost za koje se nadamo da će u sebi nositi antifašizam jer nas će jednog dana nestati'', zaključio je Hadžiabdić.

Kod spomenika ubijenim Sarajlijama ispred Filozofskog fakulteta okupili su se predstavnici udruga antifašista Narodnooslobodilačkog rata, ali i veliki broj srednjoškolaca koji su u okviru performansa obilježavanja pročitali imena 55 obješenih Sarajlija.

Spomenik ubijenim Sarajlijama podignut je 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close