Frontex

Na Balkanu 47 posto manje migranata

Broj registriranih migranata u prva dva mjeseca ove godine manji je
Vijesti / Flash | 22. 03. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kažu da trenutna situacija na zapadnom Balkanu nije zabrinjavajuća u vezi s migrantima.

"Broj registriranih migranata u prva dva mjeseca ove godine manji je za 47 posto u odnosu na isti period lani", kažu u Frontexu za "Nezavisne".

Dodaju da je zabilježen ilegalan ulazak 2.450 migranata, te da je u veljači registrirano 400 slučajeva ilegalnog prelaska granice.

Što se tiče nacionalnosti, radi se o Sirijcima i Afganistancima. Oni, međutim, upozoravaju da su brojevi možda nešto veći, a nisu registrirani zbog kašnjenja u izvještavanju.

U Frontexu kažu za "Nezavisne" da je ovih dana imenovan još jedan časnik za vezu za područje zapadnog Balkana, koji će biti baziran u Tirani. Podsjetili su da je prije tri godine imenovan prvi i zasad jedini oficir za vezu koji se nalazi u Beogradu. Dolaskom novog časnika za vezu, njih dvojica će podijeliti nadležnosti pa će oficir iz Beograda, kako je naglašeno, biti odgovoran za Srbiju, Crnu Goru i BiH, dok će časnik sa sjedištem u Tirani biti odgovoran za Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Također, zemlje članice EU pripremaju se za novi migrantski talas koji se očekuje narednih tjedana kako vrijeme postane toplije, a trenutni brojevi na svim migrantskim rutama, kako kažu u Frontexu, značajno su manji u odnosu na isti period lani.

Očekujući porast broja dolaska ilegalnih migranata, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska planiraju jačanje policijskih patrola na granici s Hrvatskom, a u pripremi su i druge mjere, koje uključuju i mogućnost postavljanja dodatnih 60 kilometara bodljikave žice na granici između Slovenije i Hrvatske.

Aleš Hojs, ministar unutarnjih poslova Slovenije, rekao je da su ove mjere nužne jer se očekuje povećanje broja migranata, a policija nema dovoljno kadrova da sama u potpunosti nadzire granicu. On je istakao da postoji mogućnost da se za ove svrhe angažiraju i pripadnici vojske, koji bi dobili specijalna policijska ovlaštenja.

U pripremi za novi migrantski talas, Frontex je u srijedu potpisao sporazum s Albanijom o jačanju partnerstva u vezi s čuvanjem granice i sprečavanjem krijumčarenja.

"Novi sporazum se naslanja na više od 12 godina suradnje s albanskim vlastima u menadžmentu granice. Već godinu i po dana oficiri Frontexa rade rame uz rame sa svojim kolegama iz Albanije u borbi s prekograničnim kriminalom", naglasili su oni.

BiH i dalje nema sporazum s Frontexom, ali u suradnji s EU i drugim zemljama se poduzimaju mjere nakon humanitarne katastrofe koja je uslijedila zimus kada migranti nisu imali osnovne uvjete za boravak.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija ocijenio je jučer tijekom razgovora s komandantom EUFOR-a u BiH, general-majorom Aleksandrom Placerom da BiH neopravdano nosi preveliki teret migrantske krize u odnosu na broj stanovnika.

"Naveo je da dosadašnje probleme ilegalnih migracija dodatno komplicira epidemiološka situacija izazvana virusom korona", priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close