Veze s terorizmom

MUPRS-a izvršio 472 provjere osoba i vozila zbog sumnje na terorizam

Kontinuirano su praćene sigurnosno interesantne pojave i događaji na teritoriji RS-a i prikupljana su operativna saznanja o osobama i događajima koji se mogu dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motiviranim terorizmom
Vijesti / Flash | 09. 06. 2018. u 13:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) je, nakon praćenja sigurnosno interesantnih pojava i događaja i prikupljana operativnih saznanja u vezi sa osobama, grupama i organizacijama, čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motiviranim terorizmom, sačinio 34 operativno–kriminalističke analize, a izvršene su 472 operativne provjere za osobe i vozila.

''Kontinuirano su praćene sigurnosno interesantne pojave i događaji na teritoriji RS-a i prikupljana su operativna saznanja o osobama i događajima koji se mogu dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motiviranim terorizmom, kako bi se spriječilo izvođenje terorističkih akcija u RS ili korištenja teritorije tog bh.entiteta za pripremu ili izvođenje akcija u Federaciji BiH i drugim državama'' navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u prošloj godini.

Naglašavaju da je intenzivirana suradnja sa policijskim strukturama na nivou BiH, iz okruženja i šire po pitanju suprotstavljanja u borbi protiv terorizma i ekstremizma i njegovim pojavnim oblicima.

''Suradnja se ogleda u stalnoj razmjeni informacija, stvaranju kontakt tačaka i razmjeni iskustava u prevenciji i borbi protiv terorizma. U skladu sa potrebama, pojačan je operativni rad na terenu svih policijskih službenika u cilju prikupljanja i obrade informacija, intenziviran je rad i pojačano je praćenje rada svih organizacionih jedinica Ministarstva koje se bave ovom problematikom'', dodaje se u izvještaju.

Trenutna sigurnosna situacija sa aspekta prijetnji izvođenja terorističkih napada na području RS-a, kako se tvrdi, može se ocijeniti kao relativno povoljna, odnosno, ne postoje pouzdane i provjerene informacije koje ukazuju na moguće ugrožavanje sigurnosti izvođenjem terorističkih akata.

Iz MUPRS-a su u izvještaju, koji će biti predmet rasprave na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, naveli i neke od provedenih preventivnih aktivnosti po pitanju borbe protiv terorizma.
  

Kopirati
Drag cursor here to close