Vijeće nacionalnih manjina

Mujić: Manjine zapostavljene i deset godina od presude 'Sejdić i Finci'

Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je nedopustivo to što presuda Europskog suda iz Strasbourga u predmetu ''Sjedić i Finci' nije implementirana ni deset godina od pravosnažnosti.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 15:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je nedopustivo to što presuda Europskog suda iz Strasbourga u predmetu ''Sjedić i Finci' nije implementirana ni deset godina od pravosnažnosti.

To je novinarima kazao dopredsjedavajući Vijeća Mehmed Mujić iz Tuzlanske županije, najavljujući inicijativu za izmjenu županijskog ustava koja bi omogućila sudjelovanje manjina u skupštinskom odlučivanju. Pritom naglašava potrebu ustavne garancije manjinama za sudjelovanje njihovih predstavnika u izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Mujić, naime, smatra da kategorija 'ostali' nije pravi ekvivalent težnjama manjina za odlučivanje o vlastitim potrebama i pravima.

Naglašava također da među Romima, najbrojnijoj manjini, ima i visokoobrazovanih stručnjaka, pa i oni mogu doprinositi odlukama po mjeri manjina koje su, kako on naglašava, brojnije u nekim sredinama od konstitutivnih naroda.

Komentirajući dalje desetogodišnjicu presude ''Sejdić i Finci'', Mujić je kazao da su manjine zapostavljene od države iako su njihovi članovi doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

''Kao Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH šaljemo jasnu poruku da treba prekinuti tu praksu jer smo građani države Bosne i Hercegovine, volimo ovu državu i pripadamo joj. Naravno da očekujemo da u Parlamentu imamo svoje predstavnike - klub nacionalnih manjina, a ne odrednicu ostali'', kazao je, između ostalog, Mujić.

Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, osim što je na današnjoj sjednici razmatralo točku dnevnog reda ''Desetogodišnjica presude Sejdić i Finci'', razmotrilo je vlastite aktivnosti između dviju sjednica i upoznalo se s izvješćem o prisustvu članova tog tijela obilježavanju Međunarodnog dana djeteta, 20. studenog ove godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Preporuke o dječjim pravima pročitane su danas i članovima tog vijeća, a govore o potrebnim mjerama prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja nad djecom, bilo da se nasilje ispoljava u školi među vršnjacima, u obitelji ili širem okruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close