policija zna imena

München: U tijeku potraga za sedam terorista ISIL-a koji su planirali pokolj

Vijesti / Flash | 01. 01. 2016. u 15:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Minhenska policija upravo je objavila da više ne postoji visoka opasnost od terorističkog napada koji je prijetio u novogodišnjoj noći. No, unatoč tome nastavlja se potraga za sumnjivim osobama koje su planirale bombaške napade u Münchenu tijekom dočeka Nove godine.

Pojačan nadzor

Očekuje se i normalizacija željezničkog prometa koji je bio prekinut zbog zatvaranja dvije željezničke stanice. U idućih nekoliko dana policija će ipak i dalje pojačano patrolirati gradom kako bi se osigurala maksimalna sigurnost. Šef minhenske policije Hubertus Andrä zahvalio je svima na strpljenju i razumijevanju, te najavio pojačani nadzor u pojedinim dijelovima grada.
Pet do sedam osumnjičenih

Prema informacijama što ih prenosi Guardian, sumnjalo se da je pet do sedam osoba uključeno u terorističku akciju tijekom koje su trebali biti izvedeni bombaški napadi na željezničkim stanicama Hauptbahnhof i Pasing u zapadnom dijelu gradskog središta. Zbog toga s građani i turisti bili zamoljeni da se ne približavaju tim mjestima, a bila je spremna i evakuacija stanovništva ukoliko bi se za to ukazala potreba.

Andrä je potvrdio da je njegova policija dobila vrlo ozbiljnu dojavu o planiranim bombaškim napadima na željezničke postaje u jednom od južnih gradova točno u ponoć.

Tajne službe dobile i imena potencijalnih bombaša

''Javljena su nam i imena. U ovom trenutku ne možemo potvrditi jesu li ti ljudi u Münchenu ili negdje drugdje u Njemačkoj'', rekao je šef policije po čijoj je zapovijedi 550 policijskih službenika bilo angažirano na zaštiti grada. Za sada još nitko nije uhićen.

Još u četvrtak navečer bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je kako je prijetnja bila usmjerena upravo na ponoć i baš na dvije željezničke postaje koje su na kraju zatvorene. Poduzete su sve potrebne sigurnosne mjere.
Sinkronizirani napadi

Pozivajući se na anonimne obavještajne izvore, bavarska državna televizija BR, javila je kako je Njemačka upozorenja dobila i od američkih i od francuskih tajnih službi u četvrtak u jutarnjim satima. Prema tim informacijama, sedam Iračana koji žive u Münchenu identificirani su kao potencijalni napadači. Trebali su po dvojica doći na stanice i u istom trenutku se raznijeti.

Nije potvrđena nacionalnost

Glasnogovornica minhenske policije Elizabeth Matzinger nije potvrdila nacionalnost osumnjičenih, niti je dala službenu informaciju o nastavku potrage za njima.
Istrage traju

''Istrage traju, no ne mogu vam dati detalje budući da su u pitanju taktičke informacije'', odgovorila je Guardianu.

''Ne mogu vam reći ni jesu li u pitanju Iračani, no u svakom slučaju tih pet do sedam osoba povezano je s ISIL-om'', dodala je.

Zbog ovih informacija dvije željezničke stanice zatvorene su i evakuirane oko ponoći, dok su specijalne postrojbe naoružane automatskim oružjem blokirale ulaze. Ta blokada trajala je do jutarnjih sati.

Kopirati
Drag cursor here to close