Smrtna kazna?

Mubarak na sudu

Vijesti / Flash | 03. 08. 2011. u 10:29 M.M.
Kopirati

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (83) za ubojstvo više od 800 prosvjednika protiv njegovog režima počelo je u srijedu u Kairu. Optuženi je u sudnicu unesen u krevetu, blijed u licu i obučen u bijelo, i nalazi se u "gvozdenom kavezu", u kojem su i njegovi sinovi Gamal i Ala, koji su optuženi i za umiješanost u korupciju i kriminal, javio je AFP.

U okviru istog slučaja sudi se i bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju i šestorici njegovih zamjenika.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. veljače, a suđenje se uživo emitira putem državne televizije.

Ispred sudnice u okviru sudske akademije u predgrađu Kaira ranije je došlo je do čarki između Mubarakovih pristalica i protivnika, pojedinci su bacali kamenice, a više stotina policajaca je interveniralo kako bi uspostavilo red i mir.

Istovremeno, pojačane su mjere sigurnosti u centru prijestolnice na trgu Tahrir, centralnom mjestu okupljanja prosvjednika, gdje su raspoređene policijske i vojne snage za razbijanje prosvjeda, kao i nekoliko oklopnih vozila.

Mubaraku bi, ukoliko bude osuđen, mogla da bude izrečena smrtna kazna.

Mubarak je u Kairo prebačen iz Sharm el-Sheika.

Mediji su izvještavali da će Mubarak pokušati da odgodi pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem. Tvrdi se da, navodno, svjesno izbjegava da uzima hranu, ili to čini rijetko, kako bi izgledao što slabije.

U početku se tvrdilo da ima srčane probleme, a njegovi odvjetnici sada govore i o raku u stomaku.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.