Kada i kako?

Može li se spriječiti zlouporaba službenih vozila institucija BiH?

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović predložio je kolegama da podrže inicijativu obilježavanja službenih vozila na državnom nivou.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2020. u 08:31 Bljesak.info
Inicijativa za jasno obilježabanje službenih vozila

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenim automobilom u šoping, na more ili planinu, ili možda u vlastito dvorište – takva praksa godinama je svakodnevica u institucijama na svim nivoima Bosne i Hercegovine.

Uzalud su revizori upozoravali na razne zloupotrebe koje građane koštaju na stotine tisuća maraka. Ipak, situacija bi se uskoro mogla mijenjati. Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović predložio je kolegama da podrže inicijativu obilježavanja službenih vozila na državnom nivou, prenosi BHRT.

Službena vozila koja će biti označena naljepnicom s nazivom institucije otežala bi mogućnost zloupotreba, jer bi bilo jasno ako se koriste mimo radnog vremena, u privatne svrhe, a postojala bi i mogućnost prijave. Magazinović poručuje da zloupotrebe postaju sve kreativnije i transparentnije. Od toga da visoki dužnosnici službenim autom idu na izlete, do davanja vozila “lojalnim” službenicima, koji čak ni nemaju pravo na tu vrstu privilegije.

“Ako nekome tko nema pravo na to date vozilo, ako mjesečno troši, ne znam, rezervoar ili dva benzina, ako se plaća održavanje tog vozila, to na godišnjem nivou može biti između pet i 10 tisuća maraka po vozilu, a stotine su auta”, kaže Saša Magazinović, zastupnik u PD PSBiH (SDP).

Inicijativom bi bili obuhvaćeni svi službeni automobili institucija Bosne i Hercegovine, izuzev vozila štićenih osoba i sigurnosnih agencija, koja se koriste u operativne svrhe. Parlamentarci su na Magazinovićev prijedlog reagirali različito – od pune potpore, do stavova da se radi o čistom populizmu.

Inicijativa je dobila potporu. Za je glasalo 27 zastupnika. Devet zastupnika okupljenih oko HDZ-a i SNSD-a bili su protiv ili suzdržani. Vijeće ministara ima rok od 30 dana da dopuni postojeći Pravilnik i odredi način na koji će vozila biti obilježena. Prije glasovanja, inicijativu o dopunama Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine podržalo je i parlamentarno Povjerenstvo za promet i komunikacije, kao i resorni ministar.

“Mi apsolutno nemamo ništa protiv da se službena vozila obilježavaju i na neki način kontroliraju njihovo korištenje. S druge strane, dat ćemo svoj doprinos, ali isto tako, Ministarstvo financija i trezora u svojoj djelatnosti ima Pravilnik o nabavci i korištenju službenih automobila, tako da i u ovom trenutku imamo mogućnost kontroliranja i nabavku i korištenje službenih automobila”, izjavio je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH.

U posljednje vrijeme, veći propusti zabilježeni su u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koje raspolaže sa 123 službena automobila. Uočeno je da u sjedištu Ministarstva nema kontrole upotrebe vozila, da diplomatsko-konzularna predstavništva ne dostavljaju podatke, i da su vozila u tijeku radnog vremena ostavljana na adresama zaposlenih. Revizori godinama upozoravaju da se vozila koja koriste predstavnici institucija petkom izvoze iz garaže, a da se vraćaju tek u ponedjeljak, kao i da je pređena kilometraža znatno veća od prijavljene. Možda i najveći skandal pamti se iz 2011. godine, kada je jednog ministra kamera “uhvatila” na plaži, kako ulazi u službeno vozilo.

Kopirati
Drag cursor here to close