Zašto, ali zašto!??!

Može li se BiH utrkivati u naoružanju sa Srbijom?!

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović pita se zašto BiH po istom principu ne prati stavove srbijanskih vlasti da izdvoji pet puta veći iznos sredstava za svoje vojne snage od BiH.
Vijesti / Flash | 11. 12. 2018. u 17:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pripadnice Vojske Srbije

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović u priopćenju za javnost navodi da projekcija proračuna Republike Srbije za 2019. godinu ukazuje da će troškovi obrane biti povećani za skoro 20 posto, odnosno da će vojni proračun iznositi 796 milijuna eura.

Njime su, kako dodaje, predviđena kapitalna ulaganja za kupovinu naoružanja i oprema, čime se rashodi na proračunskoj stavci kupovina mašina i opreme povećavaju za 150 posto u odnosu na prethodnu godinu, a predviđen je i umjereni rast plata vojnih uposlenika.

''Ministarstvo obrane BiH vjerojatno će i naredne godine morati da se zadovolji s proračunskim izdvajanjima za ovaj resor u visini od 290 milijuna KM jer su mali izgledi da se u periodu do usvajanja državnog proračuna otpočne s aktivacijom MAP-a, odnosno realizacijom 'Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH u periodu 2017.-2027. godine',  ističe Hadžović.  

Dodaje da se u pojedinim političkim krugovima u BiH konstantno ističe vojna neutralnost susjedne Srbije i potreba da se u tom pogledu slijede istovjetni politički stavovi i opredjeljenja prilikom definiranja interesa BiH.

''Postavlja se opravdano pitanje odgovornim političkim strukturama, zašto se po istom principu ne prate i stavovi srbijanskih vlasti da izdvoji pet puta veći iznos sredstava za svoje vojne snage od BiH, već dozvoljava da se Oružanim snagama BiH i Ministarstvu obrane BiH konstantno ugrožavaju i materijalni i ljudski resursi, odnosno postupno podriva obrambena moć BiH?  U trenutku kada su dužnosnici NATO-a još jednom pružili ruku BiH i omogućili njen nastavak puta ka integraciji u ovaj vojno politički savez kolektivne obrane, neophodno je iskoristiti momentum i argumentiranim političkim dijalogom postići konsenzus u najboljem interesu građana BiH'', naveo je Hadžović u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close