Sezona požara

Mostaru treba više vatrogasaca

Jurić je ponovio da vatrogasci, bez obzira na značajno poboljšanje uvjeta rada, još imaju probleme.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najozbiljnija intervencija u dosadašnjem dijelu sezone kada je riječ o mostarskim vatrogascima je angažman u Raškoj gori, s obzirom na to da se radilo o nepristupačnom terenu, odnosno da je požar buknuo u ponedjeljak u najgore moguće vrijeme – oko 14 sati kada su temperature u ovom dijelu zemlje najviše, piše Oslobođenje.

Zapovjednik mostarske Vatrogasne brigade Petar Jurić kaže kako su vatrogasci djelovali pravovremeno.

U radnom odnosu 69 ljudi

''Bila je pravovremena dojava, a i reakcija je bila najbolja moguća. Istina, neugodan termin, pakleno je vruće, ali veoma kvalitetno urađen posao s naše strane'', rekao je Jurić.

Jurić je ponovio da vatrogasci, bez obzira na značajno poboljšanje uvjeta rada, još imaju probleme.

''Mostar mora imati više vatrogasaca u stalnom radnom odnosu. Moraju se uraditi i procjena i plan zaštite od požara. Moje mišljenje je da je danas ovom gradu potrebno znatno više kadra, nego što kaže sistematizacija danas. U radnom odnosu je 69 ljudi. Tu su serviseri, kadar Operativnog centra, mehaničari, majstori i vatrogasci... Svake godine u ovom razdoblju angažiraju se sezonci. Ovog puta priključeno je 18 vatrogasaca, bez kojih iskreno ne bismo mogli izdržati kompletnu sezonu. Do kraja godine očekujemo još osam ljudi u stalnom radnom odnosu'', najavljuje Jurić.

Pretpostavke za buduće dane nezahvalno je davati. Sve zavisi od mjesta požara.

123

''Možemo baš danas dobiti požar na nepristupačnom ili miniranom području, što bi nam bez sumnje odnijelo nekoliko dana. Nikad neke stvari ne možeš unaprijed znati ili pretpostaviti. Enormne su vrućine. Suša je ekstremna. Ovih dana najavljene su padaline, ali sumnjam da će to biti u obujmu koji će po pitanju suše nešto drastično promijeniti. Već nakon lokalnih pljuskova ponovo su najavljene visoke temperature. Mi smo naviknuti na 10 do 20 intervencija u danu u ovim mjesecima'', rekao je za Oslobođenje Jurić.

Građane je ponovo zamolio da budu savjesni kada barataju s lako zapaljivim predmetima, ali i u suradnji s vatrogascima.

''I ovim putem molim da se ne radi s vatrom i otvorenim plamenom. Nema potrebe u ovim danima izazivati takve stvari. Ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi ili opazi, važno je odmah nazvati 123 kako bismo mogli na vrijeme reagirati i ugasiti požare. Naravno, apeliram i na pomoć ne samo prilikom gašenja već i u slučajevima kada je, recimo, potrebno pokazati put vatrogascima ili skloniti svoja vozila kako bi naša prošla dalje. Sve navedeno pospješuje naše intervencije'', dodao je Jurić.

Oslobođenje podjseća kako je tijekom prošle godine slobode lišeno nekoliko piromana koji su u općinama Hercegovine namjerno izazivali požare. Protiv njih su podnesene kaznene prijave.

Kopirati
Drag cursor here to close