Oručević

Mostarsko rješenje: Što Hrvati moraju dati Bošnjacima, a što Bošnjaci Hrvatima?

Vijesti / Flash | 25. 04. 2016. u 06:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrlo je važno da dvije najjače bošnjačke stranke imaju stav oko pitanja Mostara. Usuglašeni principi oko kojih se svi zalažemo su, prije svega, jedinstven Mostar, bez etničkih podjela, zajamčena ravnopravnost svih naroda i ostalih te izravan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika Mostara, a sve to uz potpuno poštivanje presude Ustavnog suda'', rekao je za Dnevni avaz Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku suradnju te bivši mostarski gradonačelnik, komentirajući finaliziranje principa o ustroju grada na Neretvi između dva visoka izaslanstva SDA i SBB-a.

Oručević kaže kako je uključivanje Saveza za bolju budućnost BiH u razgovore u vezi s pitanjem Mostara ''dovelo do približavanja stavova u vladajućoj koaliciji''.

Mostarsko rješenje

''Svjedoci smo da je to rezultiralo rješenjem koje bi u ponedjeljak trebalo ući u parlamentarnu proceduru, a koje je u potpunosti na tragu principa za koje se svi zalažemo'', rekao je i dodao kako su nakon sastanaka između SDA i SBB-a održanih u četvrtak i petak "Mostarci odahnuli jer nema svađa te očekuju i rješenje i priliku da glasuju i žive u normalnom gradu".

''S te točke gledišta, ovo rješenje je prihvatljivo jer je mostarsko, a ne samo bošnjačko ili hrvatsko. I opozicijske stranke SDP i DF su prihvatile, pravno modificirale i predale prijedlog koji sadrži sve principe Centra za mir, tako da su sve probosanske stranke na istom putu'', rekao je.

Prijedlog HNS-a je, tvrdi, maksimalistički, ali ističe da razumije političke razloge koji su doveli do takvog prijedloga.

''S druge strane, mi smo išli s kompromisnim rješenjem, koje je prihvatljivo svima. Dakle, izjednačili smo vrijednost glasa prema presudi Ustavnog suda, dali i izravan izbor gradonačelnika, što su Hrvati uvijek tražili. Jedina suštinska razlika je u tome što smo dodali dva dogradonačelnika i time ispoštovali daytonske principe o Mostaru, kao i principe koji su stoljećima poštovani. Zajednička poruka treba biti da je Mostar europski grad, da u njemu žive predstavnici tri naroda i ostalih i da je normalno da njime zajednički upravljaju predstavnici tih naroda'', naglasio je Oručević.

Rješenje za Predsjedništvo

Smatra kako je moguće da HDZ prihvati ovako predloženi ustroj Mostara i pošalje svima poruku da su za zajednički Mostar.

''Ali isto tako smatram da i bošnjačko rukovodstvo mora poslati Hrvatima poruku da su oni zaista za zajedničku državu i da počnu rješavati otvorena pitanja, prije svega, pitanje izbora člana Predsjedništva. I rješavanje tog pitanja mora biti na principima koji nas dodatno spajaju, a ne razdvajaju. Dakle, nisam za teritorijalni princip rješavanja tog niti bilo kojeg drugog pitanja, a rješenja postoje'', rekao je Avazu Oručević.

Kaže kako je ''mostarsko pitanje'' izuzetno važno s aspekta ukupnih odnosa u Federaciji, ali i državi.

''Smatram da je unutar vladajuće koalicije vrlo važna uloga gospodina Fahrudina Radončića kao svojevrsnog medijatora i inicijatora iznalaženja kompromisnih rješenja u često suprotstavljenim stavovima. Sada imamo konačno cijeli probosanski front na istim principima, uz beznačajne varijacije. Podršku mostarskim principima dale su sada baš sve stranke, što je veliki politički uspjeh'', rekao je Oručević.

Kopirati
Drag cursor here to close