Vrijeme leti

Mostarski 'neredi' od prije osam godina

Vijesti / Flash | 03. 10. 2021. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od svih djelidbi, najdraže je dijeliti čokoladu'', objavljeno je na današnji dan, 3. listopada 2013., na portalu Bljesak.info povodom čokoladnih nereda održanih na Španjolskom trgu u Mostaru.

  / Bljesak.info

Tekst objavljen prije osam godina, prenosimo u cijelosti:

''Čokoladni neredi i ove godine su na Španjolski trg doveli velik broj naših sugrađana, koji su jedni drugima dijelili osmjehe i čokolade.

Podjele, neredi, neuređena gradska politika, slika su Mostara koja se svakodnevno plasira u svijet. Mostar je večeras još jednom pokazao kako ovo nije grad slučaj, i da jedino što ima smisla u Mostaru da se dijeli je čokolada.

'Ove godine je bilo puno lakše organizirati Čokoladne nerede, s obzirom da je ideja Ivanu Roziću, prošlogodišnjem organizatoru, sinula u zadnji tren, i sve je bilo spontano, brzo ali i dobro organizirano. Ove godine imamo majice, zastave s logom čokoladnih nereda. Nadam se da će s godinama ovaj događaj ući u tradiciju, jer od svih djelidbi najdraže mi je dijeliti čokoladu s drugima', rekao je za Bljesak.info Jasmin Elezović PR ovog projekta.

Ovogodišnji program je simbolično proširen nastupom Mostarskih mažoretkinja, plesnog studia B-Dance i Hrvatske glazbe Mostar. Događaj je upotpunjen i streeet art umjetnosti mladog mostarskog umjetnika Dexa, a 'humanitarna vaga' je mjerila koliko čokolade su sugrađani donirali štićenicima institucija koje skrbe o napuštenoj djeci i djeci s posebnim potrebama.

Video: Bljesak.info: Čokoladni neredi u Mostaru

U tijeku večeri sugrađani su uspješno donirali 105 kilograma čokolade koju će Udruženje za promociju kvalitete življenja 'Plus' donirati centrima za djecu i osobe s posebnim potrebama i djeci bez roditeljskog staranja na području cijelog grada.

Cilj ovogodišnjih Čokoladnih nereda je svakako uspio, velik broj ljudi se okupio, čokolada se dijelila svima, a s osmijehom na licu posjetitelji su pustili balone s porukom mira u zrak.

Organizatorima su se javili iz Sarajeva, gdje će također biti organizirani čokoladni neredi, a kako ističe Elezović, moguće je da je akcija podržana i u ostalim bh. gradovima.

'Kada sve završi vidjet ćemo tko nas je sve i odakle podržao, barem fotografijama. Mnogi su rekli kako je zanimljivo da je ova inicijativa krenula iz manjeg grada kao Mostar u veći, jer inače je slučaj obrnut. Interesantnije je kako je jedna ovakva inicijativa krenula iz Mostara, no važno je da je krenula jedna ovakva velika ideja', nadodao je Elezović.

Evo što su za Bljesak.info rekli nasumični prolaznici koji su sa osmjehom razmjenjivali čokoladu:

'Ovaj događaj je veoma zanimljiv, super je što smo se svi našli ovdje dijelimo čokoladu jedni s drugima. Ovaj događaj je jedinstven, lijepo je vidjeti da ima toliko energije i smijeha među ljudima, koji se uopće ne poznaju. U mojoj zemlji nema ovakvih događaja, ima akcija, ali nijedna nije toliko okrenuta ka socijaliziranju ljudi, kroz malene simbolične stvari', rekla nam je djevojka iz Nizozemske, učenica UWC-a Mostar.

'Ovo je jako lijep događaj šteta što ih nema više i češće u Mostaru. Cijela nacija se skupila, svi smo isti, svi smo čokojedi i uživamo', rekla je za Bljesak.info sugrađanka Maja.

'Mostaru treba ovakvih događaja, Mostar je gladan ovih događaja, čokolade, mira i ljubavi. Čokolada je univerzalno sredstvo mira i ljubavi nema osobe od malene bebe do starijeg djeda koja se neće nasmijati čokoladi. Ideja je super, nadam se i znam da će svake godine ovaj događaj obradovati Mostarce', rekao nam je Milenko''.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close