Tajni dogovor

Mostarski izbori: HDZ i SDA u tajnosti o izmjenama Izbornog zakona

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 14:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici HDZ-a BiH i SDA trebali bi sljedeći tjedan otvoriti niz razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali će oni, kao i pripreme više varijanti rješenja, biti održani daleko od očiju javnosti kako bi, eventualno, dali prostora za uspjeh, piše Večernji list.

Kako tvrdi Večernjak, na konkretnim prijedlozima su s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem radili njegov zamjenik Borjana Krišto, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Stranačka izaslanstva razmatrat će neriješena pitanja koja se tiču odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", apelacije Bože Ljubića i presude u slučaju Mostara koju je svojevremeno podnijela upravo Krišto.

Prve dvije presude odnose se na izbor članova Predsjedništva BiH, te izbor zastupnika u Dom naroda, dok presuda za Mostar traži promjenu načina biranja odbornika u Gradsko vijeće s obzirom na neproporcionalnost, prenosi Srna.

Prema ranijim navodima, dogovor o načinu biranja članova Predsjedništva BiH bio je usuglašen, bilo je predviđeno donošenje posebnog zakona koji bi definirao to pitanje.

To rješenje podrazumijeva formulu prema kojoj bi se svi, uključujući manjine, mogli kandidirati za Predsjedništvo BiH, ali bi bila smanjena mogućnost da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe o broju izaslanika iz pojedinih županija koji se biraju u Domu naroda Federacije BiH, suština prijedloga sastoji se u onemogućavanju zloupotreba narodnog legitimiteta u izbornom procesu. 

Kopirati
Drag cursor here to close