Srušeno naselje

Mostarska Romkinja: Bolje neka ubiju i nas i djecu i sve

Vijesti / Flash | 07. 05. 2017. u 17:37 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz godine u godinu problem prosjačenja sve je izraženiji u u Mostaru. Veći broj turista znači i veći broj prosjaka na ulicama.

Jedna od mjera koje gradske vlasti u Mostaru poduzimaju kako bi riješile ovaj dugogodišnji problem je rušenje romskog naselja, koje je u vlasništvu grada, a koje je godinama predstavljalo dom Romima koji u ovaj grad dolaze zbog sakupljanja sekundarnih sirovina ili prosjačenja.

Nakon osam godina života u ovoj ruševini, Benjamin Husić sa ženom i djecom ostaje i bez ovog skromnog skrovišta, koje po naredbi gradske vlasti treba biti srušeno.

"Na ulicu ćemo izaći svi, doći pred Općinu, leći pa nek nas otjeraju ako mogu. Nema mi druge", rekao je Benjamin Husić za N1.

Istu sudbinu dijeli i ostalih 40 obitelji ovog naselja koje ne pripadaju domicilnim Romima. Adela je samohrana majka osmero djece. Stvari iz kuće je iznijela kako bi barem nešto spasila. Očajna jer ostaje bez krova nad glavom, priča kako sada nema kud.

"Sad gdje ići, polovina nas nema gdje, gdje ćemo? Bolje neka ubiju i nas i djecu i sve", kazala je Adela Bektić za N1.

"Žalila sam se općini, socijalnom, nema gdje nisam otvarala vrata, ali uzalud. Evo sad mi trebaju to srušiti sve, ja nemam gdje", navela je Fatima Musić.

Kako navode u gradskoj upravi, objekti koji su u vlasništvu grada ruše se iz sigurnosnih razloga jer su u pitanju objekti koji su u ruševnom stanju, te zato što su godinama predstavljali potencijalni dom Romima koji u Mostar dolaze zbog prosjačenja. I dok jedni preživljavaju sakupljajući staro željezo, drugi u prosjačenju vide jedini način preživljavanja.

"Mi od prošnje živimo i od kante. Ako nađemo nešto dobro je. Moraš se snaći za prošnju", komentirala je Bektić.

Na mostarskim ulicama iz godine u godinu sve je više onih koji prose.

Problem prosjačenja najizraženiji je u razdoblju od svibnja do listopada, za vrijeme turističke sezone, kada je i najisplativije zbog čega negoduju ugostitelji i tgovci.

"Mi ih uhvatimo kako kradu, zovnemo policiju, ali džaba policija ih uhvati i pusti. Ja ne znam kako to, i svaki dan izviru novi i to je jako loše za turizam", naglasio je skakač Ermin Sarić za N1.

Socijalne ustanove pokušavaju utjecati na smanjenje djece prosjaka na ulicama. Tvrde, rade sve što je u njihovoj moći.

"Nijedno im pravo dosad u ovoj ustanovi nije uskraćeno, niti će biti ukoliko ispunjavaju za to zakonom određene uvjete", komentarala je Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad Mostar.

Policija prosjačenje tretira kao prekršaj. U protekloj godini PU Mostar podnijela je 84 naloga zbog prosjačenja. No, do onih koji stoje iza tog oblika organiziranog kriminala teško je doći, jer policija na terenu obično zatiče samo djecu.

"Prosjačenje počinje za vrijeme turističke sezone. PU Mostar za to vremensko razdoblje pojača policijske ophodnje u tim dijelovima grada, čak tada uvodimo i biciklističke patrole", rekao je za N1 Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

A kako bi se barem djelomično riješio ovaj poblem, osim rušenja naselja, trebale bi se vršiti i provjere imaju li Romi koji žive u Mostaru potvrdu o prebivalištu, te će im se, ukoliko nemaju, boravište oduzeti.

Kopirati
Drag cursor here to close