Istraga u tijeku

Mostarska bolnica dala odgovore o prijemu prvozaraženog pacijenta

Iz Vlade HNŽ je također potvrđeno kako su očitovanje zaprimili 23. ožujka
Vijesti / Flash | 26. 03. 2020. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar očitovala se županijskom Ministarstvu zdravstva rada i socijalne skrbi u svezi eventualnih nepravilnosti prilikom prijema prvo zaraženog pacijenta s COVID-19 u prostorije ove institucije, rekli su to za Bljesak.info iz mostarske bolnice.

Iz Vlade HNŽ je također potvrđeno kako su očitovanje zaprimili 23. ožujka, te ne navodeći sadržaj očitovanja ističu kako ''nakon što su proučili sve okolnosti, odlučili su se proslijediti ga Federalnom ministarstvu zdravstva na nadležno postupanje radi utvrđivanja eventualne odgovornosti organa rukovođenja i upravljanja''.

''Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 46/10 i 75/13) organi rukovođenja i upravljanja zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, a tu spada i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, imenuju se i razrješuju uz prethodnu suglasnost, odnosno na prijedlog Federalnog ministra zdravstva'', stoji u odgovor portalu Bljesak.info iz Vlade HNŽ.

Podsjećamo, ministar Goran Opsenica u proteklom tjednu, na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ, na upit o mogućim propustima u SKB Mostar, poručio je kako je Federalna vlada nadležna za mostarsku bolnicu te da će ona odlučiti o eventualnim smjenama ili sankcijama vodećim ljudima i uposlenicima bolnice.

Nejasnoće prilikom prijema prvog pacijenta zaraženog korona virusom u prostorije SKB Mostar 'privukle' su i Tužiteljstvo HNŽ koje provodi istražne radnje u konkretnom slučaju, te je kako doznajemo iz SKB Mostar oduzeta dokumentacija.

Upit o tijeku ovog slučaju proslijedili smo Tužiteljstvu HNŽ, gdje smo dobili informaciju da će istraga u tijeku te da će sve okolnosti bit poznate javnosti po okončanju istražnih radnji.

Podsjećamo, županijsko tužiteljstvo HNŽ formiralo je kazneni predmet povodom slučaja koji se desio dana 16. na 17. ožujka 2020. godine, oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom. ''U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti za neko od kaznenih dijela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, tužiteljstvo će putem Naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba'', navelo je Tužiteljstvo ranije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close