Zaštitite svoj dom!

Mostarci na udaru lopova

Vijesti / Flash | 17. 07. 2012. u 11:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Krađa u svim oblicima, pored motiva leži u čestoj prilici koju stvara žrtva.

Na području PU Mostar u prvih šest mjeseci ukupno je prijavljeno 329 kaznenih djela, od toga 242 su kaznena djela protiv imovine što čini 73% od ukupno prijavljenih kaznenih djela, od toga krađa je 21 kazneno djelo odnosno 9%, što je veliko smanjenje u odnosu na proteklu godinu.

Od 179 kaznenih djela teških krađa, odnosno 74% najizraženije su; provale u kuće i stanove su 35% kaznenih djela, provale u objekte 34%, dok su provale u vozila smanjenje do 55% za isto razdoblje prošle godine, a iznose 2%. Krađe vozila čine 20% kaznenih djela, dok ostale teške krađe čine 9%. 

U prvih šest mjeseci 30% kaznenih dijela protiv imovine je riješeno, dok će ukupna riješenost do kraja godine doseći negdje oko 50%. Zabilježen je porast kaznenih djela protiv imovine u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 36% , od čega su provale u stanove u porastu za 44% i objekte za 24%.

U ovom razdoblju primijećen je veći broj provala u stanove i kuće u kojima je otuđena veća količina zlata i novca, što ukazuje na neopreznost vlasnika i slabo osiguranje same imovine. Karakteristika je da se provale uglavnom vrše noću, no ima i slučajeva provala koje su izvršene tijekom dana. Najčešće su otuđivani novac, zlato i tehnička roba, a iz vozila audio oprema i ostali predmeti koji privlače provalnike, kazao je u razgovoru za Bljesak.info Dragan Jelonjić, načelnik PU Mostar.

Policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Otežajte provalniku i budite uvijek na oprezu; zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni, zatvarajte prozore ili balkonska vrata, na obiteljskim kućama česte mete lopova su prozori, velike staklene površine i sl. pa ugradite dodatnu zašitu. Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su tako u opanosti stariji bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca...

Imate li takve ukućane ili prijatelje nazovite ih posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima da nazovu, vas, susjede i policiju. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama, na policama, pod jastukom među rubljem i sl. jer lopovi zanju gdje treba tražiti.

S obzirom da je sada razdoblje godišnjih odmora i putovanja, izbivanja iz stanova su česta, tako da policija savajetuje da ne pričate svima da nekuda putujete, te ne ostavljajte slične poruke. Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, već ih pohranite na neko sigurno mjesto. Ključ od stana ne ostavljajte u okolici stana (ispod otirača, u saksijama za cijeće...), ostavite ga osobi od povjerenja, koja će biti u mogućnosti često obići stan. 

Jedna od preventivnih mjera u sprječavanju ovih kaznenih djela jest susjedski nadzor, tj. dobar susjed - siguran stan.

Kopirati
Drag cursor here to close