Grad bez dežurne ljekarne

Mostarsko bolibriganje: Mi ne znamo da nema, a šefica je na godišnjem

U ljekarnama koje su odustale od noćnih dežurstava kažu, tijekom noći i nema mnogo posla.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Mostara odnedavno nemaju dežurne ljekarne objavila je televizija N1 navodeći kako su tri od četiri ljekarne, koje su dosada opsluživale građane lijekovima u noćnim satima, odlučile prekinuti tu praksu. Problem je, kako navode, novac.

Televizija izvještava kako su na iznenađenje mnogih, ovakvu odluku donijeli voditelji mostarskih ljekarni i to samoinicijativno.

"Problem je u sufinanciranju, jer mi sami ne možemo to pokriti jer su to puno veći troškovi u vrijeme dežurstava, a oni se oglušuju, neće da nam pomognu. Tijekom tih pregovora s ministarstvom, zavodom i gradom Mostarom počele su neke od ljekarni da odustaju", ističe Normela Vuletić iz farmaceutske komore HNŽ-a.

Jedina ljekarna koja nije izašla iz smjene noćnih dežura je Mopfarm, no kako tvrde, sami ne mogu dežurati cijelu godinu, a posebno jer je riječ o privatnoj ljekarni.

"Mi smo u sedmom mjesecu kad nas je slijedovalo, to je bio naš mjesec kad je naše vrijeme za dežure, radili smo, bili smo dostupni našim pacijentima građanima, bez obzira na sve što se dešavalo, regularno smo radili i ispunjavali svoje obveze", rekao je Eldar Tursunović, magistar farmacije u Mopharmu.

U ljekarnama koje su odustale od noćnih dežurstava kažu, tijekom noći i nema mnogo posla.

"Pa obično, što se tiče mog nekog iskustva, bude do 2 posla, onda bude period miran i opet posla oko 5 i 6", naveo je Tursunović.

Televizija N1 navodi kako u Ministarstvu zdravstva ne znaju da Mostar nema dežurnu ljekarnu!

"Mi ne znamo da nema, a šefica je na godišnjem odmoru", poručeno je novinarima iz ministarstva.

 

Vlada: Raspored dežurstava i dalje vrijedi, pozvat će se inspekcije

Oglasili su se i iz Vlade HNŽ-a pa su za Bljesak.info obznanili kako raspored rada dežurnih ljekarni i dalje na snazi.

''Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ 2015. godine, na temelju članaka 55. i 56. Zakona o ljekarničkoj djelatnosti („Službene novine Federacije BiH“, broj: 40/10), donijelo je „Odluku o rasporedu rada dežurstva ljekarni“ i ona je na snazi.

Očekujemo od onih, na koje se ona odnosi, poštivanje iste, a njeno nepoštivanje predstavlja izravno kršenje odredbi Zakona o ljekarničkoj djelatnosti. Ministarstvo će, za svako nepoštivanje Odluke, zatražiti inspekcijski nadzor.

Također, Ministarstvo planira donošenje nove „Odluke o rasporedu dežurstva ljekarni u Gradu Mostaru“ nakon isteka (konac listopada 2020.) trenutnog rasporeda, koja će obuhvatiti sve ljekarne registrirane kao ljekarne zdravstvene ustanove na području grada Mostara (trenutno njih 6 umjesto dosadašnjih 4)'', naveli su iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close