Kosti

Mostar: Pronađene kosti su sa Lakišića harema?

Vijesti / Flash | 05. 01. 2017. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je tek iz teksta na portalu Bljesak.info saznala da su pronađene kosti kod nekadašnje robne kuće HIT u Mostaru tijekom izvođenja radova na kolektoru, potvrđeno nam je iz Operativnog centra MUP-a HNŽ-a.

Kako nam je rečeno, policija nije dobila nikakvu službenu obavijest, a tek nakon našeg teksta izašli su na teren.

''Na terenu su policajci inspektori pa će se naknadno znati više detalja'', kažu nam iz mostarske policije.

Neslužbeno doznajemo kako su radnici nalazili kosti i ranijih dana, ali da su ih odvozili bez da su ikoga obavještavali o tome.

Lakišića harem se protezao od današnje zgrade Gimnazije pa sve do iza bivše željezničke Ložionice, kraj Stare bolnice, sveukupno 19 dunuma zemlje.

Prema nekim tvrdnjama, riječ je o starom haremu, dok drugi tvrde da je riječ o žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

No, ako je suditi prema tvrdnjama poznavatelja povijesti Mostara, riječ je o ostacima Lakišića harema koji se protezao od današnje zgrade Gimnazije pa sve do iza bivše željezničke Ložionice kraj Stare bolnice.

''Dolaskom Austrougarske, za potrebe izgradnje uskotračne pruge 1884. godine, cijeli je harem, odnosno plato, prekopan i na njemu su izgrađeni, pruga, stanične zgrade, ložiona, skladišta, rampe i ostale pomoćne zgrade. Tom prilikom je dosta posmrtnih ostataka i nišana prebačeno u harem Kantarevac (u Liska ulici) i bio tamo sve do 1954. godine, kada je i taj harem sravnjen za potrebe proširenja gradskih ulica. Današnji ostaci ovog nekad najvećeg mostarskog harema jedino su vidljivi uz Lakišića džamiju, gdje je među nekoliko preostalih mezara i onaj mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine'', navode u jednom tekstu Ismail Braco Čampara, Tibor Vrančić i Smail Špago.

Autori navode kako na izmaku ljeta 1695. godine Mlečani, pod komadom vojvode Jankovića, navaljuju na Mostar s juga, zapada i sjeverozapada.

''Nakon proboja iz tri različita pravca i nakon teških borbi uz mnogo žrtava s obje strane, Mostar je, ipak, obranjen. Mrtvi su pokopani u novoosnovanim mezarištima, haremima. Pored Goranaca, Raške Gore, Cima i Vihovića, u samom gradu Mostaru nikla su nova groblja na mjestima spaljenih mahala Ričine i Ali-hodžine ulice (Liska). U novo groblje pokopane su žrtve iz Ričine i veći dio žrtava palih na Smrčenjacima'', navodi spomenuti trojac.

Islamska zajednica Mostar navela je kako je veliki Lakišića harem ekshumiran 1884. godine kada je Austrija provela željezničku prugu od Metkovića do Mostara i napravila na njemu zgrade željezničke stanice. Ovaj harem se  protezao od gimnazije do više ložionice i zapremao je 19 dunuma.

Kopirati
Drag cursor here to close