Sudovanje

Mostar: Na nezakonitom knjiženju naplaćeno 2.5 milijuna KM?

Od do sada prikupljenog novca za održavanje postojeće zgrade, može se zaključiti da su etažni vlasnici Integra d.o.o. i Sintegra d.o.o. isplatili svoje poslovne prostore.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2019. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Integra d.o.o. protuzakonito je uknjižila vlasništvo nad zajedničkim dijelovima istoimene zgrade Integra u Ulici Ante Starčevića bb, Mostar, navodi vlasnica jednog poslovnog objekta u toj zgradi koja se nakon sudske presude obratila medijima.

Naime, šest etažnih vlasnika u navedenoj zgradi 2010. godine pokreće sudski postupak za ostvarivanje vlasništva nad zajedničkim dijelovima. Nakon devet godina vođenja sudskog postupka na Općinskom i Županijskom sudu u Mostaru, šest etažnih vlasnika u zgradi Integra dobilo je presudu kojom se mogu uknjižiti na zajedničke dijelove zgrade, uređaje zgrade i zemljište koje služi njezinoj redovitoj uporabi.

Ovom presudom, kako je navela, potvrđeno je da je Zemljišno-knjižni ured napravio propust i protuzakonito dopustio da se Integra d.o.o., upiše u zemljišne knjige kao vlasnik zajedničkih dijelova na cijeloj zgradi. Ovim je utvrđena i nezakonitost na ovjeri Elaborata o etažiranju i izdavanju uporabne dozvole 2007. godine od strane Grada Mostara.

Navodi se kako Grad Mostar nije mogao izdati uporabnu dozvolu, jer zgrada Integra ima samo dva vodomjera, a polovica poslovnih prostora ima priključak vode, pa tako za ugostiteljski objekt Calamus, potrošena voda naplati se od svih etažnih vlasnika.

Željana Vučić, koja se obratila medijima, navodi kako su ''u ovoj zgradi nepoštivanje Zakona vidno i u Ugovoru o održavanju, gdje su etažni vlasnici Integra d.o.o., i Sintegra d.o.o. u razdoblju 2001. - 2019. za održavanje zajedničkih dijelova zgrade od etažnih vlasnika naplatili 2,5 milijuna KM što je deset puta veće od onog što zakon propisuje''.

Vučić kaže kako je samo jedna u nizu žrtava važećih zakona koji u Mostaru još nisu zaživjeli. Spomenuta je vlasnica poslovnog prostora, površine 113 m2 u zgradi od 2005. godine, od kada dobiva mjesečne račune za održavanje zajedničkih dijelova u iznosu od 370 KM, po cijeni 3,19 KM (2,73+PDV) po m2.

Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrade, koji je donijela HNŽ i koji je stupio na snagu, određena je visina naknade u iznosu 0,30 KM/m2. Što znači da se etažnim vlasnicima ta naknada naplaćuje 10 puta skuplje od one koja je propisana.

''U ništavnom ugovoru o održavanju (kojeg Željana Vučić nije potpisnik), na koji se Sintegra d.o.o. poziva, nije definirana jedinična cijena koja se obračunava. Zbog neplaćanja računa za održavanje zajedničkih dijelova Sintegra d.o.o. pokreće sudske postupke protiv Vučić. Prema jednoj od presuda u postupku kaže se da je usvojen Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrade ali da nije faktički zaživio'', navodi Vučić i dodaje kako je zakon zaživio u cijeloj BIH osim u Mostaru.

Ako sud ne donosi presude po usvojenim zakonima, postavlja se pitanje po čemu ih donosi?

U drugom sudskom postupku, financijsko vještačenje sudskog vještaka je pokazalo da od održavanja Sintegra d.o.o. godišnje naplati oko 130.000 KM o čijoj potrošnji odlučuje Nadzorni odbor Sintegre. Od do sada prikupljenog novca za održavanje postojeće zgrade, može se zaključiti da su etažni vlasnici Integra d.o.o. i Sintegra d.o.o. isplatili svoje poslovne prostore. Financijsko vještačenje je pokazalo da su plaće, doprinos, topli obrok i ostalo, djelatnicima i direktoru Sintegre isplaćeni iz sredstava za održavanje.

''Nadalje, financijskim vještačenjem također je utvrđen dug Integre d.o.o. od oko 280.000 KM na osnovu održavanja zajedničkih dijelova, koji nije sudski potraživan niti je do danas naplaćen. Iz čega je vidljivo da etažni vlasnici nisu ravnopravni. Presuda Općinskog suda u Mostaru po drugom postupku je prepisana presuda iz prvom postupku, bez uvažavanja dokaza vještaka financijske struke. Ovakvim netransparentnim i nelegalnim održavanjem zgrade suprotno Zakonu o stvarnim pravima od 2013. godine, te donesenim odlukama suda koje nisu u skladu sa Zakonima omogućene su nekažnjene kriminalne radnje pojedinaca na štetu drugih'', navodi Vučić.

Pokušali smo dobiti i komentar iz Integre. Dobili smo odgovor da su upoznati sa slučajem, ali nismo dobili konkretan komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close