Imovinske kartice

Mostar: Četiri suca i dva tužitelja prikazala svoju imovinu

Uvid u imovinske kartice nekolicine sudaca i tužitelja
Vijesti / Flash | 20. 07. 2021. u 11:20 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo su dva suca i dvije sutkinje Općinskog suda Mostar, te dva tužitelja Županijskog tužiteljstva Mostar dobrovoljno dali suglasnost za objavu godišnjih osobnih financijskih izvještaja.

Bajro Avdić predsjednik Općinskog suda u Mostaru, Šejla Balavac, Sead Delalić i Emsa Jogunović, suci su sutkinje Općinskog suda Mostar koji su objavili svoje izvještaje od njih 27 zaposlenih u mostarskom sudu.

Od 21 zaposlenog tužitelja u Županijskom tužiteljstvu Mostar, Zdenko Kovač, glavni tužitelj i Nedžad Karalić su objavili svoje financijske podatke.

Prosjek godišnjih primanja kod sudaca i tužitelja se kreće od 33.000 do 53.000 KM, pa je tako predsjednik Općinskog suda Avdić prijavio da mu je godišnji prihod od osnovnog zaposlenja/djelatnosti 33.093 KM, dok je 53.184 KM godišnji prihod glavnog tužitelja.

Što su prijavili

Inače, po javno dostupnom izvještaju Bajro Avdić je prijavio kako je godišnji prihod od osnovnog zaposlenja/djelatnosti 33.093 KM, da posjeduje stan u vrijednosti od 150.000, a kao obiteljsku imovinu naveo je kuću od 70.000 KM.

Šejla Balavac je prijavila godišnji prihod od 33.240 KM, stan u vrijednosti od 130.000 te automobil u vrijednosti od 10.000 KM, kao obiteljsku imovinu prijavila je kuću od 50.000 KM, te kredit od 41.639 KM.

Sead Delalić imao je podrobniji izvještaj. Prijavio je godišnji prihod od 36.000 KM, topli obrok od 2.310 KM i prijevoz od 2.255 KM, kao osobnu imovinu prijavio je stan u Jablanici u vrijednosti od 50.000 KM, a kao obiteljsko nasljedstvo iza oca prijavio je kuću vrijednu 20.000 KM.

Šemsa Jogunović nije prijavila godišnje osobne prihode, te je kao osobnu imovinu prijavila stan od 25.000 KM u Bosanskom Brodu i stan od 100.000 KM u Mostaru. Također prijavila je i tri kredita u ukupnoj vrijednosti većoj od 123 tisuće KM.

Tužitelj Nedžad Karalić prijavio je godišnji prihod od 40.457, kao osobnu imovinu prijavio je tri stana u Konjicu u ukupnoj vrijednosti od 101.000, te stan u Sarajevu u vrijednosti 70.000. Također prijavio je i kredit od 33.221 KM.

Glavni tužitelj Zdenko Kovač kao godišnji prihod prijavio je 53.184 KM, te kao naknadu za rad u neovisnom odboru za nadzor FUP-a u godini dana dobio je 4.941 KM. Prijavio je, kao osobnu imovinu, stan u vrijednosti od 140.00 KM, te gotovinska sredstva u bankama, koja nisu vidljiva javno.

Svi koji su popunili formular VSTV-a su naveli da su pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrdili da su informacije navedene u Godišnjem financijskom izvještaju istinite, potpune i točne, te da mogu biti razriješeni sa sudske ili tužiteljske funkcije ako se ustanovi da neki od podataka koje su dostavili nisu točni ili navode na pogrešno zaključivanje.

Jačanje integriteta

Inače, Vijeće je objavilo osobne financijske izvještaje za 2020. godinu za 189 sudaca i tužitelja koji su VSTV-u BiH dostavili pismenu suglasnost za objavljivanje i koji su dostupni na web stranici https://vstv.pravosudje.ba.

U osobnom financijskom izvještaju se, između ostalog, navode aktivnosti koje su nositelji pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti suci odnosno tužitelji, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Oni također sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.

Poziv je poslan u cilju jačanja osobnog i profesionalnog integriteta nositelja pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe Bosne i Hercegovine, priopćeno je ranije iz VSTV-a.

Podsjetimo, Zakonom o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) propisana je obveza sucima i tužiteljima da VSTV-u BiH dostavljaju godišnja osobna financijska izvješća, ali nije predviđena obveza njihovog javnog objavljivanja.

"Obveza objavljivanja svih financijskih izvješća sudaca i tužitelja uvjetovana je usvajanjem potrebnog pravnog okvira koji je u proceduri i kojim će se urediti i ovo pitanje", kazali su za medije početkom godine iz VSTV-a.

Međutim, i nakon usvajanja pravnog okvira i svih procedura unutar VSTV-a postoji mogućnost da javnosti neće biti adekvatno dostupne imovinske kartice sudaca i tužitelja, rekla je ranije Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) za Bosnu i Hercegovinu.

Enigma

"Godinama čekamo, godinama se imovinske kartice ne provjeravaju i ne objavljuju. Tražili smo sudsku zaštitu, išli smo na Europski sud za ljudska prava zbog dostupnosti imovinskih kartica predsjednika sudova i glavnih tužitelja, ali konstantno nailazimo na otpor. Kasnije se krenulo u unaprjeđenje internih akata i pravilnika VSTV-a te generalno unaprjeđenje mehanizma prijavljivanja imovine. Međutim, tu se pojavilo i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koja ja zapravo blokirala objavljivanje imovinskih kartica", kazala je Korajlić.

Inače, imovinski status nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini već godinama je enigma za bh. javnost. Iako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju enormni rast nepovjerenja građana u pravosudni sustav BiH, to nije alarm vlastima da objelodane imovinske kartice sudaca i tužitelja, tek poneki to učine dobrovoljno.

Iz VSTV-a su s objavom današnje vijesti pozdravili odluku sudaca i tužitelja da dobrovoljno omoguće uvid javnosti u njihove financijske kartone.

Uvjereni su da će u narednom periodu suci i tužitelji koji do sada nisu dali suglasnost za objavljivanje, donijeti odluku da se njihovi osobni financijski izvještaji javno objave.

Kopirati
Drag cursor here to close