Prijestolnica

Mostar 2018.: Opterećeni grad bez opterećenja

Dobio je Mostar i pasarelu koja se svečano otvorila, a tek onda testirana na sva moguća opterećenja. Jer Mostar je, htjeli to priznati ili ne, opterećeni grad bez opterećenja.
Vijesti / Flash | 31. 12. 2018. u 13:06 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik 2017. godinu ocijenio je pozitivnom krajem godine, a onda je početkom 2018. godine rekao kako će to biti godina rušenja da bi na izmaku ove godine rekao kako je godina za nama bila godina velikih turbulencija i izazova, ali i različitih uspješno realiziranih projekata. 

Foto: Bljesak.info / Propale 

Godinu na izmaku u Mostaru obilježili su kolektori, kojima se još ne nazire kraj. Grad se kopao, zatrpavao, ponovno kopao. Asfaltiralo se tek asfaltirano i krpilo pokrpljeno. Tražili su stranci odgovor gdje je uložen novac, a moguće i da su ga dobili jer nakon galame, sve se smirilo osim mostarskih cesta. Građani ne znaju gdje je novac. Niti pitaju. Pročistač još uvijek čeka da pročisti nešto.

Mostarske će ceste pamtiti otvaranje rupa koje su uveseljavale građane nekoliko tjedana. Zatrpavalo se, propadalo, otkopavalo i svaljivalo krivnju na više sile.

Foto: Bljesak.info / Treća sreća

Pamtit će se rekonstrukcije cesta nakon kojih ostane prostora za rekonstruiranje rekonstruiranog a 2018. ostat će upamćena i po otvaranju mosta preko Neretve koji je nakon deset godina napokon postao most. Ali da ne prođe sve glatko pobrinula se blagajna pa je nova prometnica ostala nedovršena pa most, unatoč svim svojim prednostima, nije premostio mostarske probleme.

Dobio je Mostar i pasarelu koja se svečano otvorila, a tek onda testirana na sva moguća opterećenja. Jer Mostar je, htjeli to priznati ili ne, opterećeni grad bez opterećenja.

Dobio je Mostar, pa izgubio, i zračnu vezu sa svijetom te zeleno svjetlo u drugi krug za prijestolnicu kulture 2024. Do tada bi trebao ispuniti ciljeve iz kulturne strategije u kojoj, uz postavljanje klupa i kanti, stoje i programi za one koji će napustiti ovaj grad. A takvih je, ako je suditi po pozdravima, sve više.

Foto: Bljesak.info / Pasarela u naselju Zalik

Mostar, koji je ostao bez zaštitara u parku, a tako bi mogao ostati i bez parka, i u 2018. godini borio se sa smećem. Iako postavljanju kanti za reciklaže, grad se bori sa smećem a građani s bezobrazlukom građana koji onako izdaleka čiste ispred svog praga pa zafrljace svoj smrad nekom drugom pred prag.

Foto: Snimio čitatelj / Čitatelju ispod prozora raste gomila otpada

Obilježili su godinu i kružni tokovi pogotovo oni koji su nakon što su zaokruženi rastavljeni jer se netko preračunao pa napravio lošim kruženje u kružnom. Zabrinut je Mostar bio i zbog Aluminija, probalo se prosvjedovati zbog goriva, a prosvjedovalo se zbog Komšića. Dobio je Mostar i nova svjetla nad cestama, ali je ostao u onom najvažnijem mraku.

Naime, unatoč sastančenjima stranaka, Mostar ni ove godine nije imao sreće s izborima i izbornim pravilima. Nisu Mostarci dobili priliku da uz Opće izbore zaokružuju novo ime za čelnika grada.

Foto: Bljesak.info / Mostarske stranke sve bliže dogovoru

Optimistični su bili predstavnici stranaka koji su čak došli i do nekakvih zajedničkih zaključaka, ali se onda stalo i zapelo jer, kako to obično biva, stranke se nisu mogle dogovoriti kako će se dogovoriti.

Godina 2018. je trebala biti godina rušenja. Bilo bi dobro da godina pred nama bude godina građenja. Ali planskog i sa dozvolama.

Kopirati
Drag cursor here to close