Agenti izraelske tajne službe

Mossad s bh. putovnicama likvidirao palestinske stručnjake

Agenti izraelske tajne službe Mossad koristili bh. putovnice u likvidacijama palestinskih stručnjaka
Vijesti / Flash | 17. 11. 2017. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U aktualnim se globalnim odnosima BiH najčešće povezivala s radikalnim islamizmom kako zbog vehabija koji su ostali u BiH nakon rata tako i zbog značajnog broja njezinih državljana koji su otišli boriti se u Siriju i Irak na strani terorista, prenijeli su jučer mediji, piše bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Zabrinutost zbog radikalizma

Postoji razumljiva zabrinutost zbog povratka tih boraca iako su ih do sada sigurnosne službe BiH uspješno kontrolirale, a državna tijela donijela zakone kojima se kažnjava odlazak u borbene skupine bilo koje terorističke skupine koja se poziva na islam. Stoga iznenađujuće djeluje informacija da su putovnice BiH koristili agenti izraelske vanjske tajne službe, poznatog Mossada. Priču je razotkrio palestinski pokret Hamas, a objavio ju je izraelski dnevni list Haaretz. Hamas je u četvrtak objavio kako su Mossadovi agenti, koji su vodili prošlogodišnju operaciju likvidacije Muhameda Zawahrija, stručnjaka za bespilotne letjelice, koristili putovnice BiH.

Zawahri je prezime isto kao i sadašnjeg lidera Al-Kaide, ali nije potvrđeno da su u vezi (lider al-Qaide je Egipćanin) je ubijen u Tunisu. Mohamed Nazzal, član Hamasovog političkog biroa, tijekom konferencije za medije u Beirutu objavio je da je Zawahri mjesecima prije ubojstva bio pod kontrolom Mossada. Riječ je o bivšem pilotu Tunisaira te izuzetno gorljivom podržavatelju Palestinaca još od 1990-ih godina koji je obučavao mlade u upravljanju bespilotnim letjelicama, a i sam ih je proizvodio. Tuniska je vlada nakon ubojstva objavila da sumnja na “strane elemente”, ali nije navela niti jednu zemlju.

Sukobi i tajne službe

No, u arapskom se svijetu takvom izjavom definira Izrael. Službeni su tuniski izvori tvrdili da se traga za Belgijcem, ali tuniskog podrijetla. U slučajevima kad se jave takve optužbe Izrael ih niti potvrđuje niti opovrgava, već samo izjavi kako zadržava pravo da se bori protiv terorizma i izvan svojih granica, čime postiže dvostruki učinak: stječe se dojam da je Mossad odgovoran za akciju, a ako i nije, tada takva optužba jača sliku o učinkovitosti djelovanja izraelske vanjske tajne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close